latinica  ћирилица
17/10/2024 |  12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: ЕУ би требало да ратну стратегију промијени у стратегију мира

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да би Европска унија требало да промијени своју "ратну стратегију" у "стратегију мира", и позвао на прекид ватре и мировне преговоре.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Он је уочи радног доручка, испред посланичке групе у Европском парламенту "Патриоте за Европу", рекао да очекује да ће самит ЕУ бити "тежак" и да ће се суочити са неколики "битки", пренијела је МТИ.

Према његовим ријечима, прва "битка" водиће се око рата у Украјини, а Орбан је напоменуо да је украјински предсједник Володимир Зеленски заказао представљање свог Плана побједе на самиту.

- Још увијек то званично не знамо, али чули смо шта је рекао јуче у украјинском парламенту. То је више него застрашујуће - рекао је он.

Орбан је истакао да је он "понекад једини" који позива на промјену ратне стратегије, јер ЕУ "тренутно губи рат".

Он је критиковао стратегију ЕУ, говорећи да је европски блок "ушао у рат са лоше планираном и лоше изведеном стратегијом заснованом на погрешним калкулацијама".

- Очигледно губимо рат на фронтовима. Зато нам је потребна промјена... Не мислим на више рата или опасније оружје, већ треба да замијенимо стратегију рата стратегијом мира, а то значи прекид ватре и мировни преговори - рекао је Орбан.

Он је оцијенио да су јучерашње изјаве Зеленског у Парламенту ишле у погрешном смјеру и да је због тога позвао њемачког канцелара Олафа Шолца и француског предсједника Емануела Макрона да започну преговоре с Русима "како би пронашли излаз из ове ситуације".

Орбан је такође рекао да постоји и "битка око миграција", додајући да многи желе да промијене миграционе прописе.

Назвао је "неприхватљивим" то што се Мађарска "критикује због заштите граница ЕУ".

Орбан је рекао да све већи број држава чланица указује на миграциону кризу, те да је због тога потребна промјена.