latinica  ћирилица
17/10/2024 |  12:03 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Пољска предлаже изградњу мигрантских кампова ван ЕУ

Пољска предлаже изградњу мигрантских кампова ван ЕУ, рекао је пољски премијер Доналд Туск новинарима прије поласка на самит ЕУ у Бриселу.
Мигранти - Фото: СРНА
МигрантиФото: СРНА

- Пољска је отворена за разговоре о камповима за илегалне мигранте ван ЕУ - рекао је Туск.

Туск је истакао да ће Пољска бранити своју границу користећи различите правне алате.

- Право на политички азил, традиционално намијењено избјеглицама и онима који су суочени са прогоном, цинично је злоупотребљено - рекао је Туск пред полазак на самит ЕУ, који се одржава данас и сутра у Бриселу, а на коме ће се, између осталог, говорити о миграцијама.

Туск је прошле седмице рекао да Пољска намјерава да привремено суспендује давање азила странцима у оквиру своје нове стратегије за миграције, што је изазвало критике и унутар ЕУ и у Пољској, укључујући и Тускове савезнике у владајућој коалицији.

Средином 2021. на пољско-бјелоруској граници нагомилало се неколико хиљада миграната који су покушавали да уђу у ЕУ. Од тада, неколико стотина миграната без докумената сваког мјесеца покушава да уђе у Пољску.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је недавно да ће Комисија представити нови приједлог закона ради повећања депортације миграната.

Она је у писму чланицама уочи самита у Бриселу рекла да је стопа враћања миграната из ЕУ тренутно око 20 одсто, што значи да већина људи, којима је наређено да напусте одређену чланицу блока, у пракси то не чине.

- Многи једноставно остану или се преселе у другу земљу унутар блока - рекла је Фон дер Лајенова.

Она је навела да треба осигурати да мигранти који имају одлуку о повратку или одбијеницу у једној земљи не могу да користе пукотине у систему како би избјегли повратак прешавши у другу земљу.