latinica  ћирилица
17/10/2024 |  09:35 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Небензја: Застава УН мета израелске војске

Руски стални представник при УН Василиј Небензја рекао је да застава УН у Појасу Газе не само да не гарантује заштиту цивила, већ такође има тенденцију да постане мета Израелских одбрамбених снага.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација)

- Школе, болнице и избјегличке кампове гранатирају у различитим дијеловима Појаса Газе. Амерички медији цитирају љекаре добровољце који раде у болницама у Гази, који се готово свакодневно – према самим њиховим свједочењима – сусрећу са случајевима прострелних рана међу малољетницима од двије до 12 година - рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН о ситуацији на Блиском истоку, укључујући палестинско питање.

Он је додао да се чини да застава УН не само да не успијева да заштити цивиле, хуманитарне раднике и цивилну друштвену инфраструктуру, већ такође има тенденцију да постане директна мета израелске војске.

- Сви хуманитарни радници су сагласни да нема више сигурних мјеста у Гази и то је горка реалност - рекао је Небензја.

Према његовим ријечима, број убијених, рањених и осакаћених цивила, укључујући жене и дјецу, је запањујући, преноси ТАСС.

- Само у протекла 24 часа, 55 Палестинаца је убијено, а више од 329 рањено. Размјере глади су шокантне - рекао је Небензја.