latinica  ћирилица
16/10/2024 |  07:14 ⇒ 07:15 | Аутор: sputniknews.com

Стиже небески спектакл године – највећи и најсјајнији супермjесец: Шта треба знати?

У четвртак ћемо присуствовати небеском спектаклу - највећем и најсјајнијем супермјесецу 2024. године.
Мјесец (фото: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA - илустрација) -
Мјесец (фото: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA - илустрација)

У неким земљама овај пун месец се популарно назива Ловачки мјесец, јер је у прошлости означавао вријеме када су ловци користили повећану свјетлост мјесечине за лов и припрему залиха хране за зиму.

Супермјесец ће бити на свом врхунцу 17. октобра 2024. године, када ће достићи перигеј и бити најближи Земљи ове године, али ће спектакл бити видљив неколико дана прије и послије тог датума.

Ако временске прилике дозволе, неће бити потребан телескоп или посебна опрема да бисмо уживали у овом природном феномену.

Поглед на ноћно небо биће изванредан јер ће Месец изгледати већи и свјетлији него иначе.

Зашто је овај супермјесец посебан?

Због своје елиптичне орбите, Мјесец није увијек на истој удаљености од Земље. Када се фаза пуног мјесеца и перигеја поклопе, мјесец изгледа већи и свјетлији него у фази пуног мјесеца у другим дијеловима године.

Супермјесец настаје када је Мјесец у фази пуног мјесеца и истовремено у својој орбити најближој Земљи, познатој као перигеј.
Овај Ловачки мјесец биће посебан из неколико разлога:

Биће највећи супермјесец у години јер ће се приближити Земљи више него у било које друго доба ове године.

Током перигеја ће изгледати око 15 одсто већи него када је најудаљенији од Земље у апогеју. Иако људско око то не може лако да примијети, љубитељи фотографије и астрономије свакако могу.

Супермјесец ће такође бити око 30 одсто свјетлији од просјечног пуног мјесеца, што значи да ће овај догађај буквално освијетлити небо. Ову разлику у освјетљености може лако да види свако без икакве опреме.

Док краја године супермесец ће се појавити још једном - 15. новембра, на растојању од 361.866 километара.

Варка "Мјесеца на хоризонту"

Разлика у величини биће најуочљивија када Месец расте или залази, јер ће се тада чинити већи због оптичке варке познате као "Мјесец на хоризонту". Наиме, када је близу хоризонта, људски мозак несвјесно упоређује Месец са објектима на Земљи, попут дрвећа, зграда или планина, што ствара утисак да је већи него када је високо на отвореном небу. У стварности, Мјесец не мијења величину или удаљеност, већ се јавља илузија која се јавља због начина на који опажамо објекте у окружењу.

У октобру ће Мјесечева орбита омогућити да се перигеј и пун Месец оптимално поклопе, тако да ће овај Ловачки мјесец, као што смо већ рекли, бити ближи Земљи него било који други супермјесец 2024. године.

То значи да ће 17. октобра бити око 357.363 километра од Земље, док је просјечна удаљеност око 384.000 километара.

Пошто ће Мјесец бити ближе у перигеју, он ће такође рефлектовати више сунчеве свјетлости према Земљи, чинећи да изгледа свјетлије.

Како га најбоље посматрати?

Најбољи начин да посматрате супермесец је да одете на отворено подручје са минималним свјетлосним загађењем. Градови са јаким освјетљењем могу да ометају уживање.

Фотографи често савјетују да се мјесец фотографише чим изађе или зађе, јер се тада чини већи због ефекта хоризонта. Идеалне локације за посматрање укључују планине, поља или обалу, гдје је небо најјасније. Мјесец је најбоље фотографисати у тренутку када излази иза познатих објеката као што су зграде, дрвеће, разне куле и сл, како би се постигао ефекат месеца на хоризонту, пише "Индекс.

Шта ће се догодити са морима и океанима

Супермесец утиче не само на доживљај ноћног неба већ и на океане. Током пуног и младог мјесеца јављају се веће плиме, познате као "spring tides".

Када се пун месец поклопи са перигејем, плиме постају још израженије и називају се перигејске или понекад краљевске плиме. Могу изазвати поплаве, посебно када су праћене временским условима као што су низак атмосферски притисак, јаке кише и јаки вјетрови.

Иако Мјесечева гравитација током супермјесеца није драматично јача (око четири одсто је већа него када је Мјесец на његовој просечној удаљености), довољна је да изазове примијетно веће плиме у одређеним дијеловима свијета. Међутим, стварни ефекат на плиму у великој мјери зависи од облика обале и локалних временских услова.