latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:17 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Први сабор геодета Србије и Српске завршен усвајањем заједничке Декларације (ВИДЕО)

Први сабор геодета Србије и Српске завршен је усвајањем заједничке Декларације, с циљем унапређења геодезије и управљања геопросторним подацима у интересу одрживог развоја, дигитализације и регионалне интеграције.
Сабор геодета у Врднику (Фото: Републички геодетски завод Србије/x.com) -
Сабор геодета у Врднику (Фото: Републички геодетски завод Србије/x.com)

Током тродневног сабора представљене су теме катастра 21. вијека, нових технологија у геодезији, масовне процјене вриједности непокретности и улоге геодезије у постизању глобалних циљева одрживог развоја.

Геодезија игра кључну улогу у постизању циљева одрживог развоја. Стручњаци кажу да је тај циљ остварив кроз одговорно управљање земљиштем, побољшање урбаног планирања и очување природних ресурса.

- Први пут смо имали један састанак на високом и масовном нивоу, гдје су све наше колеге из свих служби Србије и Српске, могли да се упознају шта заправо ради данашња катастарска пракса у 21. вијеку - наводи Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода Србије.

Декларацијом је дефинисано да су геодети посвећени јачању независности своје струке, осигуравајући да њихово дјеловање и одлуке буду вођене искључиво професионалним стандардима, без спољних утицаја који могу угрозити интегритет и квалитет рада.

- Она нас у суштини обавезује да у наредном периоду знамо у ком смјеру да се крећемо. Суштина је да људи из геодетске струке требају другачије да размишљају и изађу из једне љуштуре и да у једном периоду вратимо геодезију на мјесто ком припада - рекао је Драган Станковић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.

Подржано је и јачање веза између геодета Српске и Србије.