latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:15 | Аутор: СРНА

Електропривреда Српске по броју пројеката прва у региону

Електропривреда Републике Српске развила је пројекте вриједности око 3,5 милијарде КМ, што је један импонзантан податак не само за Српску и БиХ, него и регион, изјавио је извршни директор за развој и инвестиције у ЕРС-у Јовица Влатковић.
ЕРС Требиње - Фото: СРНА
ЕРС ТребињеФото: СРНА

- ЕРС је најбоља енергетска компанија у региону што показује број развијених и пројеката који су у току - рекао је Влатковић.

Он је подсјетио да се у овом моменту граде хидроелектране "Дабар" и "Бистрица", а да се до краја године очекује да турска компанија почне са радовима на хидроелектрани "Мрсово", чија је снага око 40 мегавата.

Осим ових, каже Влатковић, ради се још хидросистем "Горња Дрина", те хидроелектрана "Бук Бијела", гдје су завршени припремни радови и сада се чека сагласност са нивоа БиХ.

- Када заокружимо читав систем, имаћемо пет нових хидроцентрала, чијом изградњом ће ЕРС из обновљивих извора имати више од 1.000 нових мегавата инсталисане снаге, што ће значити додатне приходе - рекао је Влатковић.

Он је истакао да ће портфолио обновљивих извора у читавом систему ЕРС-а бити преко 73 одсто, што премашује све обавезе које намећу Европска комисија и Енергетска заједница

- Тиме ћемо бити примјер за друге земље у окружењу - рекао је Влатковић.

Када је ријеч о хидроелектрани "Дабар", Влатковић каже да је динамика радова задовољавајућа и да се одвија предвиђеним током.

- Финансијска конструкција је завршена. ЕРС је докапитализацијом Хидроелектране "Требиње" пребацио 90 милиона КМ властитих средстава да би се завршио и заокружио финансијски сегмент, тако да је извјесно да ће хидроелектрана "Дабар" бити завршена у предвиђеном року - рекао је Влатковић.

Он је напоменуо да хидроелектрану "Дабар" гради кинеска компанија "Геџоуба", која је позната и по изградњи хидроцентрале "Три клисуре", једној од највећих у свијету по производњи и величини.

- Хидроелектрана "Дабар" је инсталисане снаге 160 мегавата и она ће да буде значајан дио енергетског система. Омогућиће нам бројне бенефите и добити, али и сигурност снабдијевања наших потрошача, а имаћемо и вишкове које ћемо моћи да извозимо на европско тржиште - рекао је Влатковић.

Он је истакао да ЕРС паметним инвестицијама штити своје тржиште и потрошаче.

- На крају када се све заврши потрошачи у Републици Српској опет ће имати најјефтинију електричну енергију у односу на било ког потрошача у региону - рекао је Влатковић.

Када је ријеч о хидроелектрани "Бистрица", Влатковић очекује да ће и она бити завршена у рекордном року.

- Финансијска конструкција је затворена, пробијено је 80 одсто тунела, а изградња напредује изузетном брзином - рекао је Влатковић.