latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:27 | Аутор: СРНА

Дејановић: Пола милиона KM за противградне ракете и модернизацију система

Директор Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић изјавио је да ће 500.000 КМ, уплаћених путем Агенције за аграрна плаћања, бити утрошено за набавку противградних ракета и за измирење обавеза по кредитима за модернизацију система противградне заштите.
Систем противградне заштитне - Фото: РТРС
Систем противградне заштитнеФото: РТРС

Говорећи о модернизацији, Дејановић је за Срну подсјетио да је, између осталих, актуелна реализација пројекта "Подриње", који се ради са Владом Србије.

- Актуелан је и пројекат изградње додатних противградних аутоматских станица на подручју Српске, ради се и на доградњи система с циљем да се на сваку аутоматску станицу са ракетама постави приземни генератор сребрног јодида - навео је Дејановић.

Приземни генератори су, додао је Дејановић, уређаји смјештени у металне ормариће, са соларним панелом, софтвером, гориоником и резервоаром у којем је смјештена метеоролошка отопина сребрног јодида.

- Када се доносе забране за дејство противградним ракетама усљед летова авиона, сав посао одраде приземни генератори. Облак се засити сагорјелом отопином, спречава се формирање града и облак излучује кишу или ситни град који не наноси штету својом кинетичком енергијом - појаснио је Дејановић.

Он је напоменуо да се раде и посебни програми са Федерацијом БиХ, односно на проширењу противградне заштитне на подручју Тузланског кантона који ће, прије свега, допринијети општој заштити тог подручја, али и Семберије и Мајевице.

- Знамо да су Семберија и Мајевица често угрожене градом од априла до октобра - рекао је Дејановић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је данас посредством Агенције за аграрна плаћања 500.000 КМ за мјеру подршке јавном предузећу Противградна превентива Српске.