latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:33 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Бањац: Ново мјесто гдје студенти могу показати потенцијал

Студенти у Универзитета у Бањалуци су оснивањем Студентског културног центра добили ново мјесто гдје могу показати потенцијал у умјетничком раду и креативност, рекао је руководилац Центра Младен Бањац.
Младен Бањац - Фото: СРНА
Младен БањацФото: СРНА

Бањац је оцијенио да студенти у Републици Српској имају велики потенцијал у креативном и умјетничком стварању, те да је циљ рада Центра да им се омогуће додатне едукације из области које их занимају, а нису у наставном плану и програму факултета који похађају.

Он је за Срну навео да Центар има вишеструк значај, јер је његовим оснивањем Универзитет у Бањалуци добио ново мјесто за еманципацију студената, те представља надоградњу или подизање квалитета студентског живота.

- С друге стране, добили смо мјесто гдје студенти могу показати своју креативност, те добити прва практична искуства, која до сада нису могли тако лако да остваре - појаснио је Бањац.

Бањац је изразио задовољство и што је Центар у кратком периоду задобио повјерење студената, али и публике, те су програми веома посјећени.

- Циљ нам је да позовемо нека од еминентних имена из области умјетности да гостују код нас, те да на тај начин промовишемо Центар и дамо му на значају. Надамо се да ће се одазвати нашем позиву - рекао је Бањац.

Он је додао да је у плану гостовање Српског културног центра из Ниша са позоришном представом, те подсјетио да је Студентски културни центар имао успјешну сарадњу са Француским институтом у оквиру које је у Центру гостовала глумачка трупа из Француске.

Бањац сматра веома значајном чињеницу да је Центар смјештен у новој згради, изграђеној намјенски за његове потребе, те располаже најсавременијом сценом, техником, расвјетом и другом опремом.

- То студентима ствара осјећај да имају привилегију што своју умјетност или идеје могу да покажу на једном таквом мјесту, а публици да, осим у садржајима, ужива и у предивном амбијенту - рекао је Бањац.

Он је напоменуо да је програм рада Студентског културног центра базиран на примјерима добре праксе оваквих центара у другим земљама који успјешно раде.

- Трудимо се да студентима свих факултета Универзитета у Бањалуци омогућимо да реализују своје програме, те да на седмичном нивоу имамо позоришну представу, студентски кратки или анимирани филм, затим организујемо ликове изложбе, те концерте свих врста музике - рекао је Бањац.