latinica  ћирилица
15/10/2024 |  10:52 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Мајевичани из иностранства улажу у родни крај (ВИДЕО)

Бројни Мајевичани живе у иностранству. Често долазе у родни крај. Многи од њих ту улажу и покрећу пројекте. Кад оду у пензију, неријетко се враћају на стару адресу, своју дједовину.
Лопаре - Фото: РТРС
ЛопареФото: РТРС

Стечено искуство и зарађени новац у дијаспори Мајевичани улажу у мини производне погоне у родном крају.

Васо Васић у Уједињеним арапским емиратима има приватну фирму, а у Липовицама, недалеко од Лопара, фарму алпских коза. Запослио је десетак мјештана, а од идуће године у плану је и фабрика сира.

- Са 300 или 350 коза ви сљедеће године имате још плус 150 женских јарића. И ми планирамо да практично поклањамо људима који су спремни да раде као неке мини фарме, а да нам продају млијеко, да ми будемо можда највећи произвођачи козијег сира у БиХ - каже Васић.

Од 2010. године Удружење Мајевичана у Швајцарској реализује разне пројекте. Кажу - ова уређена земља им је тренутни дом али срце је у Републици Српској и на мајевичким обронцима.

- Имају по две три фирме овдје, а раде и у Швајцарској. Сви продукти што направе, они их овдје саставе - навео је Илија Јовић, потпредсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској.

- Захвални смо Швајцарској која је удомила велики број наших људи, али једноставно ми сви се трудимо да дођемо овдје да улажемо, да развијамо - додао је Василије Обреновић.

Миграције радне снаге са овог подручја у бијели свијет трају дуже од пола вијека. За то вријеме је, кажу, у туђину отишло и вратило се најмање 26.000 људи.

Куд год пођи кући дођи, а Мајевичани који су у потрази за бољим животом напустили родни крај имају један циљ – да наредне генерације најљепше године не проведу у туђини већ да се врате у родни крај.