latinica  ћирилица
15/10/2024 |  08:07 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Будимир: БРИКС алтернатива старом свијету, Српска препознаје своје пријатеље

БРИКС представља алтернативу старом свијету који је у фази силаска са историјске и свјетске сцене, због чега је важно да Српска у свијету који се гради препозна пријатеље, партнере и савезнике, рекао је Срни министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.
БРИКС (Фото: EPA/KIM LUDBROOK) -
БРИКС (Фото: EPA/KIM LUDBROOK)

- Република Српска у Руској Федерацији има најважнијег савезника и партнера - поручио је Будимир.

Он је додао да су добри односи између предсједника Русије и Српске Владимира Путина и Милорада Додика улазница и према конференцији која представља нови свијет Бразила, Русије, Индије и Кине, те других држава које се убрзано прикључују тој новој мултиполарности.

- Своје мјесто у свему томе тражи Република Српска. Мислим да ће ови контакти које ћемо направити на конференцији и на маргинама конференције помоћи за учвршћење уставне позиције Републике Српске унутар БиХ - истакао је Будимир.

Будимир је додао да је економија једно од најважнијих питања БРИКС-а који обједињује највеће глобалне и регионалне економске силе.

Он је рекао да је сарадња Српске са Руском Федерацијом врло интензивна, али економски отежана због специјалне војне операције.

Будимир је подсјетио да је и сарадња са Кином као најважнијом економском силом БРИКС-а све интензивнија, док се већина инфраструктурних пројеката реализује са кинеским партнерима.

- С друге стране, имамо и регионалне силе попут Индије и Бразила гдје ћемо сигурно покушати да направимо и ту врсту контаката - закључио је Будимир.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да ће ићи на предстојећи самит БРИКС-а у Казању гдје ће се срести са неким важним људима, оцијенивши да је присуство на предстојећем форуму велико признање Републици Српској и њеној политици.

На самиту БРИКС који ће бити одржан од 22. до 24. октобра у Казању учествоваће бројни свјетски лидери.