latinica  ћирилица
14/10/2024 |  22:30 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

"Пресуда против предсједника Српске већ написана, процес је представа" (ВИДЕО)

Судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, велика је представа у којој главну улогу играју самозвани високи представник Кристијан Шмит и свјетске силе које га подржавају, поручили су саговорници у емисији Други угао. Пресуда је, кажу, већ написана, а циљ јасан - уклонити предсједника Српске са политичке сцене.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Професор на Правном факултету у Источном Сарајеву Радомир Лукић истакао је да је читав процес циркус који судско вијеће покушава да учини озбиљним, иако је пресуда већ написана.

- Цијели циркус треба да заврши пресудом у којој ће Додик и Лукић бити осуђени да ли казном затвора или ће та казна бити замијењено новчаном - рекао је Лукић.

Он је нагласио да је ријеч о државном терору, јер ово што чине с поступком потив Додика и Лукића нема везе са законом и владавином права.

Професор на Правном факултету у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да је суђење Додику и Лукићу политичка фарса која нема везе са судским процесима.

Он је нагласио да исхитреност у вођењу поступка, у којем се одбрани не даје могућност да се организује како је то предвиђено, потврђује да је ријеч о политички монтираној фарси чији је циљ уклањање Додика са политичке сцене и удар на институцију предсједника Српске.

Поповић је поручио да, упркос томе, воља народа не може бити промијењена ниједном пресудом.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сагласан је да је ријеч о удару на институцију предсједника Републике Српске.

- Овај процес је удар на Републику Српску и њен уставни поредак, овим се руши Дејтонски споразум и Устав БиХ. Ово је удар на мир у БиХ и њиме се призива рат - закључио је Галијашевић.