latinica  ћирилица
14/10/2024 |  21:42 | Аутор: СРНА

Борељ: Без консензуса о Фонду за помоћ Украјини

Министри спољних послова ЕУ још једном нису успјели да постигну консензус о Фонду за помоћ Украјини у оквиру Европског мировног фонда, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.
Жозеп Борељ (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Жозеп Борељ (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

- Морамо да нађемо консензус о мом приједлогу да се деблокира Фонд за помоћ Украјини. Наставићемо да тражимо начин - рекао је Борељ послије састанка Савјета ЕУ за спољне послове у Луксембургу.

Борељ је истакао да је сигуран да ће бити постигнута пуна сагласност свих држава чланица о његовом посљедњем приједлогу.

Он је додао и да планира да отпутује у Украјину прије истека мандата.

- Обавезао сам се украјинском министру спољних послова Андрију Сибихи да ћу отпутовати у Украјину прије краја свог мандата, али не желим то да урадим прије него што постигнем споразум о деблокирању новца ЕПФ-а за Украјину - истакао је Борељ.

ЕПФ је механизам ванбуџетског војног финансирања успостављен у марту 2021. са укупним буџетом већим од 17 милијарди евра за период 2021-2027.

Већи дио тих средстава већ је опредијељен за дјелимичну компензацију земљама ЕУ за средства утрошена на војну помоћ Украјини.