latinica  ћирилица
14/10/2024 |  21:01 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Пале: Филм "Баук" за почетак 13. Филмског кампуса

У организацији Кинотеке Републике Српске, у Палама је отворен 13. Филмски кампус - програм за студенте.
Пале-Филмски кампус - Фото: СРНА
Пале-Филмски кампусФото: СРНА

Филмски кампус почео је пројекцијом филма "Баук" о НАТО бомабрдовању Србије у марту 1999. године, режисера Горана Радовановића.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да су учесници студенти са четири факултета из Београда, Бањалуке, Цетиња и Пала, који ће уз еминентне предаваче пратити мастер часове.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је отворила Филмски кампусм рекла је да је ријеч о догађају од изузетног значаја за будуће филмске умјетнике, јер им из године у годину омогућава да уче од најбољих.

- Филмску умјетност у Републици Српској неопходно је његовати и развијати, а догађаји као што је Филмски кампус су потврда да Српска има филмских умјетника и оних који стварају, али и оних који ће тек стварати. Подршка младима треба да буде наш императив - поручила је Ђаковићева.

Студент Факултета драмских умјетности из Београда Анастас Стоиловић рекао је да су мастер часови у оквиру Кампуса свеобухватни и да ће учесници моћи да размијене искуства и нешто ново науче.

У оквиру Филмског кампуса биће одржане пројекције савремених играних и документарних филмова, предавања за студенте и пројекције студентских филмова.

Кампус траје до 17. октобра, а улаз на све пројекције и предавања у биоскопу Културног центра Пале је слободан.