latinica  ћирилица
14/10/2024 |  18:55 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

СНСД задовољан изборним резултатом; За Шобота нису гласали коалициони партнери (ВИДЕО)

Градски одбор СНСД-а Бањалука задовољан је изборним резултатима. Освојили су скоро 33.000 гласова, а у градској Скуштини имаће 11 одборника. Лидер СНСД-а Милорад Додик, након састанка са руководством Градског одбора, рекао је да ће сви изабрани одборници дати мандат на располагање и да ће се на страначким органима договорити ко ће представљати СНСД у Скупштини града Бањалука.
СНСД, конференција за новинаре - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
СНСД, конференција за новинареФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да би Никола Шобот, кандидат ове странке, однио побједу за градоначелника да су сви из коалиције на републичком ниову гласали за њега. Најавио је да ће Шобот бити његов нови савјетник за највећи град Српске.

- Разумјели смо градоначелника који је рекао да не жели СНСД унутра, немамо ништа против, желимо му да направи што прије скупштинску већину и да понесе цјелокупну одговорност за стање у граду. Овакав наш приступ подразумијева да не можемо да носимо одговорност за било какве пројекте ако нисмо дио власти, а нисмо и СНСД неће бити дио власти јер не можемо да обезбиједимо већину - рекао је Додик и поручио да ће републичке институције остати привржене пројектима развоја Бањалуке.

Додик је истакао да су коалициони партнери слободни да раде шта мисле да треба да раде.

- Јасно нам је да значајни број њих гласао против нашег кандидата. Они су одабрали такву политику. Цијенимо, имајући у виду да су гласали за градоначелника, да су на тој политичкој опцији. Увијек говоримо да је важно да линија подршке и власти буде иста и да градоначелник и скупштинска већина имају једнаку политику. Ми нисмо блокирали ни прошли пут. Веома добро разграничавам политике и мислим да нам треба окупљање на политикама јединства - додао је Додик.

Он је рекао да гласови за заједничког кандидата за градоначелника Николу Шобота нису пратили гласови свих коалиционих партнера на републичком ниову, те да је анализа потврдила да се гласовима СНСД придружио СПС Горана Селака, додавши да и у том смислу постоји одговорност.

- Бањалука заслужује да буде развијен град јер је ту сједиште институција Српске, да с тим у вези то треба да прати инфраструктура - рекао је Додик.

Навео да је тренутни дефицит у граду 35 милиона КМ.

- Како је то могуће? Сазнао сам да реконструкција Куће Милановића нема грађевинске дозволе. Сада ће бити плаћене огромне казне. Да ли то може покрити радост побједе? Градска управа је то радила с новцем из буџета Српске. Градоначелник је имао негативан ревизорски извјештај - истакао је Додик.

Он је навео да је Влада Српске за реконструкцију Кућу Милановића издвојила више од четири милиона КМ.

- А службеници градске администрације су изрекетирали извођача за 500.000 КМ. Ми ћемо трагати за тим. Нису дали нити једног пфенига за ту кућу, али су имали довољно безобразлука да то представе као свој успјех. Влада је платила и све кружне токове, 90 одсто новца за спомен-обељежје борцима је дала Влада. Мост у Чесми је изградила Влада - рекао је Додик.

Додик је честитао свим предсједницима мјесних одбора странке који су се залагали изузетно на изборима.

- Вођена је коректна кампања. Побиједили смо на сваком мјесту, па и тамо гдје су били они скенери, а неки су пласирали причу да крадемо гласове - рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је поручио да Бањалука неће остати ускраћена за пројекте, те да ће из буџета предсједника издвојити 10 милиона КМ за изградњу пет нових вртића.

- Сви ћемо радити на томе да се Бањалука развија. Све што будемо радили контролисаће Никола Шобот - рекао је Додик.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић истакао је да је задовољан урађеним и оцијенио састанак конструктивним.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Имамо 11 одборника у Скупштини града и 12.000 гласова више од ПДП-а. Наш план је да се изврши детаљна анализа резултата, са сугестијама шта треба поправљати, како би дочекали спремни изборе 2026. године - рекао је Ђајић.

Састанку су у просторијама странке присуствовали потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Мирослав Бојић, генерални секретар Срђан Амиџић, организациони секретар Игор Додик, кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке на протеклим изборима Никола Шобот.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Присутни су били и предсједник Актива жена Душица Шолаја, високи функционери СНСД-а Радован Ковачевић, Никола Шпирић и Сњежана Новаковић Бурсаћ.