latinica  ћирилица
14/10/2024 |  18:54 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Самит Берлинског процеса - потписани документи о заједничком тржишту и високом образовању (ВИДЕО)

У Берлину је одржан десети Самит Берлинског процеса. Потписана је Декларација подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту и Споразум о приступу високом образовању. Домаћин Самита, њемачки канцелар Олаф Шолц, истакао је да је Европска унија комплетна једино са Западним Балканом.
Самит Берлинског процеса (Фото: EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI ) -
Самит Берлинског процеса (Фото: EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI )

Потврђено је и да ће све земље региона, осим БиХ, до краја године добити новац из Плана раста за Западни Балкан.

Званичници Републике Српске поновили су да не одустају од европског пута БиХ, али да очекивања од Берлинског процеса нису превелика.

Без земаља такозваног Западног Балкана, Европска унија није комплетна. Ово је јасно нагласио њемачки канцелар Олаф Шолц на десетом Самиту Берлинског процеса.

Шолц је поручио да је коначно вријеме да Брисел, конкретним дјелима, приближи земље региона Европској унији.

- Јасно је да ће земље Западног Балкана само заједно моћи ући у Европску унију, што регионалну иницијативу за добросусједске односе, чини још важнијом. Надам се да неће проћи још десет година, док све балканске државе коначно не постану чланице Европске уније - рекао је Шолц.

Учесници Самита потписали су Декларацију подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту и Споразум о високом образовању.

Предсједница Еврпске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да ће проширење Европске уније бити један од њених приоритета и да ће исплате из Плана раста за Западни Балкан, почети до краја године.

- Данас са задовољством могу да извијестим да ће пет од шест реформских агенди бити усвојено ове недјеље. То значи да исплате од укупно шест милијарди евра из Плана раста, могу да почну да пристижу прије краја године. Ово никада не би било могуће без Берлинског процеса - навела је Фон дер Лајен.

Једина која ће, за сада, остати без свог дијела колача јесте БиХ, јер није доставила потпуну реформску агенду.

На Самиту у Берлину учествовао је и предсједник владе Србије Милош Вучевић, који је нагласио да Србија остаје опредијељена за европски пут и да је то њен главни спољнополитички циљ, додајући да однос Београда и Приштине није био у центру пажње.

Вучевић је у Брелину имао и неформални састанак с премијером Мађарске Виктором Орбаном.

- Премијер Орбан је говорио у равни премијера или предсједника Србије. Заиста је показао још једном да је велики пријатељ Србије. И врло је јасно рекао да нема рјешења Западног Балкана без пријема Србије у ЕУ. Мислим да је немогуће замислити рјешење Западног Балкана без Србије у том рјешењу - истакао је Вучевић.

Босну и Херцеговину у Берлину представљала је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто која је истакла да ће БиХ наставити радити на јачању регионалне сарадње.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је уочи Самита да ефекти Берлинског процеса неће бити видљиви ни наредних пет година.

Умјесто приближавања Европској унији Додик каже да је све сведено на причу да БиХ треба да дозволи грађанима тзв. Косова да са личним картама улазе у земљу.

Захваљујући ставу представника Републике Српске, БиХ није признала такозвану незавнисну државу Косово и неће дозволити носиоцима докумената које издају привремене власти у Приштини, да у БиХ улазе само с личним картама, јасан је став предсјеника Српске.

- Мислим да препотенција коју они уносе у тај процес не може много помоћи. Мора се разумјети да, када су постављали тај циљ морали су знати да БиХ није признала Косово и да неће ни признати улазак шиптара са личном картом у БиХ. Наравно, муслимани би то урадили, Република Српска неће - категоричан је Додик.

Од Берлинског процеса неке конкретне промјене не очекује ни српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Истакла је да је зелено свјетло за почетак преговора добијено, али да није оптимистична да ће пут до Брисела бити убрзан.

- Оно што је највећа препрека ту, јесу наши унутрашњи проблеми и чињеница да имате једну читаву структуру постављену унутар инстутуционалне шеме која се бори против Устава, односно настоји да ради на неуставан начин. Ми из Републике Српске иснистирамо да је све могуће онда када се поштује Устав и све је могуће онда када су сви укључени у све процесе и то ће бити наш став и у будућем периоду - казала је Цвијановић.

Европски комесар за проширење и сусједство Оливер Вархељи оцијенио је да је јединствено регионално тржиште за Западни Балкан одскочна даска за ближу интеграцију региона с јединственим тржиштем Европске уније и прије приступања у европску породицу.