latinica  ћирилица
14/10/2024 |  16:04 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Вучевић: Самит у Берлину био конструктиван

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да је самит представника земаља западног Балкана и ЕУ у оквиру Берлинског процеса био конструктиван и да је његов утисак да земље учеснице овог процеса желе да Њемачка пошаље поруку да западни Балкан треба да буде у ЕУ.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Вучевић је рекао новинарима у Берлину, након самита, да је направљена ретропсектива десет година Берлинског процеса, те да се стиче утисак да Њемачка жели да потуно ревитализује тај пројекат како би добио нови замах.

- Било је много конструктивних идеја, није било тешких тонова, мада је било пецкања и провокација, али ништа што би било дипломатска и политичка опасност за Србију. Била је генерално добра атмосфера - навео је Вучевић.

Он је подсјетио да су учесници самита потисали два документа - Споразум о приступу високом образовању, што је наставак процеса признавања школских диплома, те Декларацију подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту западног Балкана.

Вучевић је рекао да Србија на та документа нема замјерки, али да увијек замјера што се говори о шест учесника Берлинског процеса, а не пет плус један.

- Изнио сам план Србије да остаје опредијељена на европском путу као стратешком геополитичком циљу, да жели да види већу присутност европских инвестиција инфрастуктурним пројектима - рекао је Вучевић и додао да је посебно било ријечи о енергетском сектору.

Он је истакао да је једна од тема била мигрантска криза, као и усклађивање визних режима.

Вучевић је навео да је мађарски премијер Виктор Орбан на овом скупу показао да је велики пријатељ Србије и да је врло јасно рекао да нема рјешења за западни Балкан без Србије у ЕУ.

Он је додао да је делегација Србије пренијела њемачком изасланику за западни Балкан Мануелу Зарацину забринутост због великих гужви на административном прелазу Мердаре, што није у складу са договором Цефте у вези са којом је Приштина направила проблем.

- На европском смо путу, али не прекидамо економске односе са другим државама, гледамо наш економски интерес. Поштујемо све, али гледамо да и нас поштују - истакао је Вучевић.

Он је оцијенио да је добра вијест да су српски пасоши за Србе на Косову и Метохији признати, тако да и они могу без виза да путују по Европи.