latinica  ћирилица
14/10/2024 |  15:31 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Први сабор геодета Србије и Српске на Фрушкој гори окупио 500 стручњака (ВИДЕО)

У Врднику на Фрушкој гори одржава се први сабор геодета Србије и Српске, који је окупио 500 стручњака.
Сабор геодета Србије и Српске - Фото: РТРС
Сабор геодета Србије и СрпскеФото: РТРС

Циљ скупа, који је међународног карактера, је да осигура модернизацију и даљи напредак геодезије у времену брзих технолошких промјена.

Уз химне земаља организатора Српске и Србије али и топлу, братску ријеч добродошлице отворен је први сабор геодета Србије и Српске, са циљем да се стручњаци из ове области повежу и оснаже међусобну сарадњу.

Скуп је међународног карактера, а учесници су из региона, Европе и Америке.

- У мојих 37 година радног искуства нисам имала прилику на оваквом скупу заиста да учествујем. Овдје имамо прилику да заједно са колегама из Србије да се упознамо даље да упознамо њихове радове и геодетску дјелатност - рекла је Милена Јосиповић учесник сабора из Републике Српске.

Василије Јовановић учесник сабора из Србије навео је да им је жеља да ову регионалну причу са колегама из региона покрену и да струку презентују на најбољи начин и да је поставе на место гдје она заслужује.

Овај сабор представља темељ за даљи развој геодетске струке и оснаживање веза између Србије и Републике Српске. Србија као свјетски лидер дигитализације у области геодезије, сва своја иксуства ставља на располагање Српској.

- Једноставно да не правимо исте грешке и да не упадамо у неке замке ако су то већ колеге из Србије превазишле. А сигурно нам је Србија водиља и сигурно нам је Србија неко од кога много да научимо, јер сигурно да је Србија када је у питању геодезија прва у свијету у неким стварима - истакао је Драган Станковић директор РЕпубличке управе за геодетске и имовинско – правне послове Републике Српске.

Борко Драшковић директор Републичког геодетског завода Србије поручио је да је ово почетак једног новог начина сардње не само између Србије и Српске.

- Ми хоћемо да будемо примјер добре праксе како треба сарађивати тако да очекујемо да ће се и друге државе у региону придружити оваквом начину рада - додао је он.

За животно дјело петорици истакнутих стручњака уручене су и награде. Међу њима и професори из Републике Српске - правник Радомир Лукић и инжењер геодезије Владимир Лукић.

- Ово признање је нешто велико има посебну тежину и драж због момента додјеле, а то је први сабор геодета Србије и Српске. Када Српска и Србија имају највиши ниво међусобне сарадње и подршке ми треба исти тако да га имамо и унапређујемо у име истог народа са ове стране Дрине - нагласио је Верољуб Матић инжењер геодезије из Србије.

Једна од тема, којом ће се стручњаци геодезије бавити на овом сабору је и "Катастар 21. вијека: стуб сигурности и развоја друштва", уз примјену нове технологије у овој области.

Сабор се наставља и сутра, када ће бити потписана заједничка декларација учесника првог сабора геодета Србије и Српске, а у којој ће бити истакнута дубока повезаност и значај сарадње геодетских институција Србије и Републике Српске.