latinica  ћирилица
14/10/2024 |  14:59 ⇒ 15:15 | Аутор: Агенције

Нешић домаћин храмовне славе Пећке Патријаршије; Окупљен велики број грађана

Светој архијериској литургији, коју је служио владика Тихон, уз саслужење више свештенослужбеника, поводом храмовне славе манастира Пећка Патријаршија – Покров Пресвете Богородице, присуствовао је велики број верника из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Слава Пећке Патријаршије (Фото: Радио Грачаница) -
Слава Пећке Патријаршије (Фото: Радио Грачаница)

Игуманији, мати Харитини, сестринству и верном народу, празник је честитала помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковића, Милена Парлић.

- Част је и благослов данас бити овдје под сводовима ове светиње. Овде сам да у своје лично име, у име владе Републике Србије, директора Канцеларије за Косово и Метохију господина Петра Петковића, игуманији нашој драгој мати Харитини честитам овај велики празник Покров Пресвете Богородице. Користим прилику да у Хришћанској љубави уз радостан поздрав, свима који празнују одавде из земље која представља темељ државе Србије пренесем и честитам овај празник, уверена да ћемо онако како су наши преци кроз историју у тешким временима, у тами проналазили свјетлост управо по узору на њих, тако ево и овај народ се окупља, и у тој светлости, и у тој љубави налази лепоту Хришћанског живљења. Данас је овдје велики број људи, преко петнаест, двадесет аутобуса из Републике Српске, Београда, Новог Сада из свих крајева, много народа је овдје и даће господ Бог да се само у добру окупљати и још једном нека је срећан свима и Богом благословен овај празник - рекла Парлић.

Овогодишњи домаћин ове славе био је Ненад Нешић из Републике Српске, а сљедеће године ће бити Драган Карић.

- Прије свега желим да честитам славу Покрова Пресвете Богородице нашој мајици Харитини и да кажем да је божја милост, а и велика част што сам данас кум, и да пренесем поздраве из Републике Српске свом народу. Косово и Метохија је неодвојиви део Србије и то је нешто на шта ми стално указујемо у Републици Српској и Републици Србији. Први пут сам овдје у Пећкој Патријаршији и могу да је нестварно. Велики број људи велике светиње и сам доживљај ући у ову светињу не може се дозивети нигде - рекао Нешић.

Након ратних дешавања Пећка Патријаршија је постала значајан центар окупљања Срба који су остали да живе у овом крају.

д 2006. године Пећка Патријаршија је део Унеско културне баштине.