latinica  ћирилица
14/10/2024 |  14:34 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град - један од десет центара гдје ће се налазити Дигитални архив српског страдања (ВИДЕО)

Мркоњић Град ће бити један од десет центара у Српској гдје ће се налазити Дигитални архив српског страдања за општине југозападног дијела Републике.
Исидора Граорац и Денис Бојић - Фото: РТРС
Исидора Граорац и Денис БојићФото: РТРС

Ријеч је о визуелној архиви у дигиталној форми која ће садржавати изјаве чланова породица погинулих бораца Војске Републике Српске, које су изгубиле једно или више чланова породице у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ово је договорено на састанку представника општине, Републичке организације породица и заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Дигиталног архива из Бањалуке.

- Да снимимо што више доступних свједочанстава о страдању српског народа. То не подразумјеца само свједочанства о погинулим и несталим цивилима. Него све оно што у ширемо контексту предствља српско страдање - рекао је аутор неколико документарних филмова на тему страдања српског народа у ратовима 90-их, Денис Бојић.

Подршку пружа и општина Мркоњић Град.

- Ми смо спремни да логистички, оперативно и финасијски учествујемо у овом пројекту. Овим путем позивам све чланове породица палих бораца, заробљених ратних војних инвлида и све оне који су имали страдале у протеклом рату - навео је начелник Драган Вођевић.

Предсједица Репеубличког организације породица и зарбљених и погинулих бораца и несталих цивила и Дигиталног архива из Бањалуке Исидора Граорац рекла је да ће Мркоњић Град бити прва општина гдје ће почети снимање свједочанстава страдања српског народа.

Пројекат се реализује под покровитељством и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика.