latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ тражи од платформе Тему информације о корацима против илегалне продаје производа

Европска комисија саопштила је да је послала захтјев платформи за онлајн трговину Тему да достави податке о томе шта је ова платформа предузела против илегалне продаје производа.
Тему платформа - Фото: илустрација
Тему платформаФото: илустрација

Комисија је додала да је овај захтјев упућен на основу Акта о дигиталним услугама (ДСА), пренио је Ројтерс.

- Тему мора доставити тражене детаљне информације до 21. октобра 2024. Комисија ће на основу процјене одговора који добије од сајта Тему одлучити о наредним корацима - додаје се у саопштењу ЕК.

Тему је платформа за шопинг у власништву кинеске компаније ПДД Холдингс, подсјећа Ројтерс.

ЕК је у мају већ објавила да ће Тему морати да испоштује строжија правила ЕУ о онлајн садржајима, након што је број њихових корисника премашио кључне критеријуме.

У међувремену, Индонезија је затражила од компанија Гугл и Епл да блокирају платформу Тему у тој земљи како јој се више не би могло приступити, саопштио је министар за комуникације Буди Арие Сетиади.

Овај потез има за циљ да превентивно заштити мала и средња предузећа у Индонезији од јефтиних производа које нуди Тему, додао је он, иако власти још увијек нису нашле да је у тој земљи дошло до било каквих трансакција преко ове платформе, преноси Ројтерс.

Буди је указао да пословни модел Тему, који повезује потрошаче директно са фабрикама у Кини како би се знатно смањила цијена производа, представља нездраву конкуренцију.

Он је додао да његова влада такође планира да затражи сличну блокаду за кинеску онлајн шопинг услугу Шеин.