latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:11 ⇒ 13:14 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Разговор о смањењу нуклеарног оружја могућ само узимајући у обзир безбедносне аспекте

Преговори о смањењу нуклеарног наоружања не могу се водити без узимања у обзир других аспеката безбједности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (фото: EPA-EFE/SPUTNIK) -
Дмитриј Песков (фото: EPA-EFE/SPUTNIK)

- У условима рата који се против Русије води уз индиректно, па и директно учешће нуклеарних сила као што су САД, Велика Британија и Француска, апсолутно је немогуће говорити о томе без повезивања теме са свим другим аспектима безбједности. И наш предсједник је о томе већ говорио - рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је Кремљ спреман за такве преговоре.

Он је додао да су контакти о смањењу наоружања неопходни, али се безбједносна питања морају рјешавати свеобухватно, узимајући у обзир тренутну ситуацију.

- Русија сматра да су такви контакти неопходни, не треба их стављати у други план, али морамо да разматрамо сва безбједносна питања на свеобухватан начин, узимајући у обзир тренутно стање ствари - рекао је Песков, одговарајући на питање о преврату у преговорима са САД и подривање односа због ризика од употребе нуклеарног оружја.

Раније је амерички предсједник Џозеф Бајден дао изјаву о спремности САД за преговоре са Русијом, Кином и Сјеверном Корејом о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова.