latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Потписани уговори с три општине укупне вриједности 78.000 КМ

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш данас је у Бањалуци потписао уговоре о суфинансирању пројеката с представницима двије општине у Републици Српској и једне општине у ФБиХ, укупне вриједности 78.000 марака, саопштено је из овог Секретаријата.
Потписани уговори с три општине укупне вриједности 78.000 КМ - Фото: Уступљена фотографија
Потписани уговори с три општине укупне вриједности 78.000 КМФото: Уступљена фотографија

Средства за ове пројекте у општинама Вукосавље, Власеница и Босанско Грахово ће бити обезбијеђена у оквиру редовног програма рада Секретаријата који се финансира из буџета Републике Српске, а намијењена су за помоћ повратницима и интерно расељеним лицима.

Чордаш је рекао да Секретаријат кроз редован програм рада, поред обнове и реконструкције стамбених објеката, реализује и бројне инфраструктурне пројекте у сарадњи с локалним заједницама које кандидују приоритетне пројекте, а у којима живи расељено и повратничко становништво.

Главни циљ оваквих пројеката је да се обезбиједе нормални услови живота у сваком насељу у којем живи поменута категорија становништва, а који на крају служе читавој локалној заједници.

Овим уговорима је предвиђена реконструкција и проширење мреже уличне расвјете у МЗ Пећник на подручју општине Вукосавље вриједности 30.000 КМ, модернизација улице Степе Степановића у Власеници вриједности 30.000 КМ, као и реконструкција крова стамбене зграде у улици Гаврила Принципа б. б. у општини Босанско Грахово вриједности 18.000 КМ, наводи се у саопштењу.

Из Секретаријата истичу да Република Српска из свог буџета редовно издваја и средства за српско повратничко становништво у ФБиХ како би им се осигурао одрживи повратак и живот на пријератним огњиштима, а доказ су, наводе, бројни завршени пројекти.

- Само у Босанско Грахово је у периоду од 2018. до 2023. године кроз редован програм Секретаријата и кроз Пројекат реконструкције стамбеног фонда (САФ) уложено преко милион марака на више инфраструктурних пројеката и на обнову и изградњу 28 стамбених објеката - наводе из Секретаријата.