latinica  ћирилица
14/10/2024 |  12:28 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Вечерас пројекција филма "Марш на Дрину"

У оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској", у Бијељини ће вечерас бити приказан филм "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића чија је радња заснована на историјском догађају - Церској бици.
Пројекција филма "Марш на Дрину" - Фото: СРНА
Пројекција филма "Марш на Дрину"Фото: СРНА

У најави се наводи да овај филм није хроника битке, већ прати дејства једне артиљеријске батерије Комбиноване дивизије и духовна стања њених војника који потичу из различитих слојева српског друштва на почетку 20. вијека.

Улоге у филму тумаче Александар Гаврић, Љуба Тадић, Никола Јовановић и Владимир Поповић.

Пројекција је у 20.00 часова у Центру за културу "Семберија", а улаз је бесплатан, као и на све догађаје у оквиру манифестације која кроз богат садржај афирмише јединствен културни простор и развија културну сарадњу оснаживањем веза између српског народа са обје стране Дрине.

У Бијељини ће до 20. октобра у оквиру "Дана Србије у Републици Српској" бити приказани и филмови "Име народа" Дарка Бајића, "Краљ Петар" Петра Ристовског, "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Руски конзул" Мирослава Лекића, "Хероји Халијарда" Радоша Бајића и "Олуја" Милоша Радуновића.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а у Бијељини је отворена синоћ наступом Националног ансамбла "Коло".