latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:50 ⇒ 11:51 | Аутор: sputniknews.com

Бајден: САД спремне на преговоре са Русијом и Кином о смањењу нуклеарног оружја

САД су спремне да преговарају са Русијом, Кином и Сјеверном Корејом о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова, наводи се у писаној изјави америчког предсједника Џозефа Бајдена у вези са додјелом овогодишње Нобелове награде за мир јапанском удружењу преживјелих од атомске бомбе "Хиданкјо".
Џо Бајден (фото: EPA-EFE/AARON SCHWARTZ / POOL) -
Џо Бајден (фото: EPA-EFE/AARON SCHWARTZ / POOL)

Бајден сматра да свјетска заједница "мора да настави да напредује ка дану када ће коначно и заувијек моћи да свијет ослободи нуклеарног оружја".

- Сједињене Америчке Државе су спремне да преговарају са Русијом, Кином и Сјеверном Корејом без предуслова за смањење нуклеарне пријетње. Ни за наше земље ни за цијели свијет није од користи да се успорава напредак у смањењу нуклеарних арсенала. Смањење нуклеарне пријетње није важно упркос опасностима савременог свијета, већ управо због њих. Ови нуклеарни ризици подривају норме и споразуме на чијем смо стварању заједно радили и супротстављају се виталном раду данашњих нобеловаца - рекао је амерички предсједник.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је раније рекао да САД позивају Русију на преговоре о стратешкој стабилности без предуслова како би покушале да обезбиједе једнострану војну предност, али је Москва категорички против тога.

Рјабков је скренуо пажњу на чињеницу да позиви САД на преговоре о стратешкој стабилности са перспективом склапања новог уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања имају двоструку сврху. Прије свега, "Американцима су потребна ограничења нуклеарног арсенала Русије уз истовремено стављање у заграду нуклеарног оружја својих европских савезника, као и, наравно, укупне преваге Запада у области ненуклеарног потенцијала".