latinica  ћирилица
14/10/2024 |  10:38 ⇒ 12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Шолц: ЕУ је комплетна само са Западним Балканом као својим дијелом

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да је Европска унија комплетна једино са Западним Балканом као својим дијелом, као и да би земље тог региона требало да предузму даље кораке ка заједничкој будућности.
Самит Берлински процес (фото: EPA/Hannibal Hanschke) -
Самит Берлински процес (фото: EPA/Hannibal Hanschke)

Он је на отварању самита Берлински процес који се одржава у Берлину рекао да "сви знамо колико је регион западног Балкана још увијек обликован сукобима из прошлости", као и да је вријеме да се они превазиђу и да се окренемо према будућности.

- Зато желим да поручим нашим пријатељима из Београда и Приштине, немојте допустити да вас прошлост врати уназад са пута према мирној и просперитетној будућности. Идаље сам увејрен да та будућност лежи у ЕУ, а да тамо води само један пут - потпуно спровођење споразума које сте већ постигли. Опредјељени смо за рјешавање билатералних питања у духу сарадње и мирољубивим средствима. То је оно за шта се Берлински процес залаже - рекао је Шолц.

Истовремено, он је похвалио деблокаду Цефта споразума о слободној трговини, јер то, рекао је, омогућава активирање неколико других споразума, попут споразума о радним дозволама и рутама е-трговине.

- Деблокада Цефта споразума није једина одлука коју доносимо данас. Потписаћемо и два документа који ће људима олакшати свакодневни живот, први, нови акцијски план за заједничко регионално тржиште, темељни документ за даље продубљивање привредне интеграције. Обухватајући и социјалне и радне аспекте сарадње и мобилности, ово ће учинити прекогранични рад мање компликованим и значајно ће вас приближити стандарду ЕУ - рекао је Шолц.

Он је истакао да министри спољних послова, привреде, пољопривреде и заштите животне средине земаља чланица ЕУ заједно са колегама земаља Западног Балкана и представницима цивилног друштва, научницима, члановима парламента раде на питањима која су важна за грађане у свим нашим земљама, од контроле граница и управљања миграцијама до зелене трансформације, економске сарадње и родне равноправности, како би се убрзала интеграција у ЕУ свих земаља Западног Балкана.

- Заједно радимо на проналажењу компромиса за добробит свих. Хвала вам на вашем доприносу овоме. Берлински процес је успјешна прича. Додајмо нова поглавља овој причи док европска будућност за ваше грађане и ваше земље не постане стварност - закључио је он.