latinica  ћирилица
14/10/2024 |  10:12 ⇒ 10:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Берлински процес добро замишљен, али без суштинског помака, прије свега због Приштине

Предсједник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун оцијенио је данас да је Берлински процес био добро замишљен и да је много обећавао, али да није дао суштинске резултате када је ријеч о стварању заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, првенствено због понашања Приштине.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун је за ТВ Прва рекао да је Берлински процес, покренут прије 10 година, био замишљен као политичка и економска плалтформа која, како је рекао, треба да омогући међусобну сарадњу земаља Западног Балкана и њихово приближавање ЕУ.

Према његовим ријечима, било је одређених резултата и помака када су у питању млади, дипломе, роминг, али не и суштинског помака на ономе што, каже, представља темељ процеса, а то је слободан проток робе, људи капитала и услуга.

Дрецун је истакао да је ту био застој, прије свега због понашања Приштине.

- Берлински процес је био добро замишљен и много обећавао, али је постигао веома мало и успут блокирао Отворени Балкан јер је Њемачка од почетка била против тога сматрајући тај пројекат конкурентским - оцијенио је Дрецун.

Према његовим ријечима, Берлински процес би требало да се "откочи" и унаприједи на јубиларном самиту и да почне да даје резултате, посебно на стварању заједничког регионалног тржишта.

Дрецун је додао да је процес дјелимично одблокиран јер је Нијемцима, како наводи, било веома важно да јубиларни самит не прође само као "празна ријеч".

Он сматра да је на Приштину извршен довољно снажан притисак јер је, каже, проблем био што је Приштина жељела да се свуда појави као држава Косово.

- У ЦЕФТА споразуму УНМИК је представљао Приштину, а жељели су да буду представљени са својим званичницима. Сада је направљен половичан договор да званичници Приштине буду присутни, али да уз Косово стоји звјездица, која је резултат поштовања Резолуције 1244, што је за нас прихватљиво јер статусно не одређује Косово као државу - навео је Дрецун.

Додао је да ће Приштина наставити да инсистира на томе да буду представљени и без звјездице и то ће, према његовом мишљењу, бити најспорнија тачка у примјени било чега другог.

Коментаришући изјаву премијера Србије Милоша Вучевића да страхује од провокација Приштине и током самита у Берлину, Дрецун је рекао да су провокације могуће и да очекује да ће Приштина изаћи са политичким нападима на званични Београд и да ће представити Београд као проблем.

- А избјегавају да кажу да су они главни проблем. Што се тиче ситуације на терену и предузимања неких активности, па свакодневно се то предузима. То је континуирана политика премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, којом жели да постигне свој политички циљ, а то је да добије нови мандат на изборима наредне године - рекао је Дрецун.

Оцијенио је да је одлуком о укидању виза за носиоце српских пасоша на КиМ, која је ступила на ступу, ЕУ "прихватила реалност" и да та одлука има политичку тежину.

- ЕУ је послије дуже времена први пут рационално представила ситуацију на КиМ, да Косово није држава и да тамо живе грађани који не признају ту лажну државу - истакао је Дрецун.