latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:58 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Сједница ВСТС-а у сриједу, расправа и о обустави рада адвоката по службеној дужности

Високи судски и тужилачки савјет БиХ одржаће 16. и 17. октобра сједницу на којој ће, између осталог, бити ријечи о обустави рада адвоката по службеној дужности у Републици Српској, а требало би да буде разматрана и информација о поступању по пријави за корупцију.
Сједница ВСТС - Фото: СРНА
Сједница ВСТСФото: СРНА

Дневним редом сједнице обухваћене су и измјене Пословника ВСТС-а, као и информација о расправи о Нацрту Закона о ВСТС-у БиХ.

Чланови ВСТС-а требало би да расправљају о обустави рада и заступању бранилаца по службеној дужности пред судовима у Републици Српској, те о информацији о поступању у предметима који се воде против носилаца правосудне функције за првих шест мјесеци ове године.

Штрајк адвоката који клијенте заступају по службеној дужности дешава се јер траже исплату дуговања и повећања накнада за овај посао.

Према важећим законским актима у БиХ, адвокати и браниоци по службеној дужности се постављају у случајевима када оптужени сам не узме адвоката, није у стању да се брани, ако је слабог имовног стања или ако му је предвиђена дуготрајна казна затвора.

Другог дана сједнце ВСТС-а планирана су именовања носилаца правосуднх функцја у Републици Српској и Федерацји БиХ.

Сједница би требало да почне у сриједу, 16. октобра, у 9.00 часова.