latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:44 ⇒ 11:33 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА шаље свемирску летјелицу на Јупитеров сателит Европа

Америчка Национална агенција за свемирска истраживања припрема се да пошаље свемирску летјелицу на сателит Европа, залеђени Јупитеров мјесец, гдје би се ванземаљски облик живота могао пронаћи у огромном океану испод ледене површине.
Лансирање (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH - илустрација) -
Лансирање (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH - илустрација)

Летјелица "Europa Clipper" требало би да полети са космодрома Кенеди на Флориди данас у 12.06 сати по локалном времену, након што је првобитни план отказан због урагана Милтон, преноси АП.

Уколико не искрсну додатни проблеми, летелица тешка шест тона, највећа коју је НАСА икада изградила за планетарну мисију, проћи ће поред Марса и вратити се у орбиту Земље прије него што се катапултира ка Јупитеру и прелети више од три милијарде километара док 2030. године не буде стигла на своје одредиште.

Иако циљ ове мисије, вриједне пет милијарди долара, није директна потрага за обликом живота на хладном Јупитеровом мјесецу, инструменти сонде ће прегледати површину сателита Европа у потрази за траговима органских једињења и детектоваће гасове који се ослобађају, како би процијенили да ли је Јупитеров сателит погодан за живот.