latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:32 | Аутор: СРНА

Перо Зубац добитник награде "Печат вароши сремскокарловачке"

Перо Зубац /79/ добитник је Изузетне награде за животно дјело "Печат вароши сремскокарловачке", признања манифестације "Бранково коло", саопштио је предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић.
Перо Зубац - Фото: РТРС
Перо ЗубацФото: РТРС

Перо Зубац, рођен 1945. године у Невесињу, а живи у Новом Саду, објавио је више од 50 књига поезије и више од 20 поезије за дјецу, те саставио двадесетак антологија.

Изузетна награда за животно дјело припала му је поводом објављених изабраних пјесама у пет књига у издању Архива Војводине у Новом Саду 2024. године, односно за укупан пјеснички опус.

Награда за најбоље пјесничке књиге на српском језику објављене између два "Бранкова кола" равноправно је припала Тодору Бјелкићу, Валентини Милачић, Дамиру Малешеву, Игору Мировићу, Милици Бакрач, Барбари Новаковић и Милету Лисици, наводи се у саопштењу Бранковог кола.

Ови пјесници проглашени су за лауреате "Печата вароши сремскокарловачке" у години када се обиљежавају два вијека од рођења српског пјесника Бранка Радичевића.

Изузетна награда додјељује се и због незаборавне улоге Пере Зупца као оснивача награде "Печат вароши сремскокарловачке" 1967. године у новосадском студентском листу "Индекс".

Те године награда је припала пјесницима Рајку Петрову Ноги, Радомиру Мићуновићу, Бранку Бошњаку, Петку Војнићу Пурчару, Тити Билопавловићу, који је данас једини жив, Звонимиру Хусићу, Милораду Миленковићу Шуму и Карољу Јунгу, истичу из Бранковог кола.

Такође, Зубац је уредио и водио прво "Бранково коло" 1972. године, заједно са Мирославом Антићем, и тиме оставио важан иницијални траг у Сремским Карловцима, везан за Бранка Радичевића.

Зубац је популаран пјесник чија је слава започела у Југославији шездесетих година прошлог века са култном младалачком поемом "Мостарске кише" и траје до данашњих дана у Србији и региону.

Међу осморо награђених за најбоље пјесничке књиге је и троје пјесника из Републике Српске или поријеклом из Републике Српске.

То су Тодор Бјелкић /78/, рођен у Скиповцу код Добоја, а данас живи у Иригу, који је објавио више од двадесет збирки пјесама за дјецу и неколико књига прозе за најмлађе, затим Валентина Милачић /58/, рођена у Србији, а живи у Бањалуци, те Миле Лисица /38/ рођен у Кључу, а живи у Бањалуци.

Добитница награде је Барбара Новаковић /38/ рођена у Ријеци, а живи у Брчком.

Награда "Печат вароши сремскокарловачке" биће свечано уручена новим лауреатима на "Пролећним Бранковим данима 2025" у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији, гдје се Алексије Радичевић, потоњи Бранко, велики пјесник српског романтизма, школовао од 1835. до 1841. године.

Бранково коло ће наредне године обиљежити 190. година од доласка Радичевића на школовање у Карловачкој гимназији.

"Печат вароши сремскокарловачке" траје пуних 57 година и спада међу најстарије и најугледније пјесничке награде у Србији и региону.