latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:09 ⇒ 09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Шри Ланка: Усљед поплава утопиле се три особе, док је 134.000 људи угрожено (ФОТО)

Због поплава које су изазвале јаке кише у многим дијеловима Шри Ланке, од данас су затворене школе у главном граду Коломбу и његовим предграђима.
Поплаве на Шри Ланци (Фото: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE) -
Поплаве на Шри Ланци (Фото: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE)

Интензивне падавине током викенда направиле су хаос у многим дијеловима земље и поплавиле куће, њиве и путеве, преноси АП.

Према подацима Националног центра за управљање катастрофама (НЦУК), током викенда су се утопиле три особе, док је око 134.000 људи директно угрожено поплавама.

Из НЦУК-а је саопштено да су кише и поплаве оштетиле 240 кућа и да је готово 7.000 људи евакуисано, а локалне власти су наредиле искључење струје у неким областима као мјеру опреза.

Припадници морнарице и војске Шри Ланке су распоређени како би спасавали људске животе и обезбиједили храну и друге основне потрепштине.

На снимцима које су емитовале локалне ТВ станице виде се поплављена насеља у предграђима Коломба, у којима је вода допрла до кровова.

Шри Ланка се од маја бори са тешким временским условима и јаким монсунским кишама, а према званичним подацима у јуну је због поплава и клизишта тамо погинуло 16 људи.