latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:04 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Манастир Милошевац обиљежио славу - Покров Пресвете Богородице; Додик: Приврженост вјери и Цркви (ФОТО/ВИДЕО)

Манастир Милошевац у Приједору обиљежио је данас славу - Покров Пресвете Богородице.
Милорад Додик у манастиру Милошевац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик у манастиру МилошевацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Његово високопреосвештенство митрополит бањалучки Јефрем и епископ марчански Сава служили су Свету архијерејску литургију.

Епископ марчански Сава рекао је у обраћању вјерницима да обновљени манастир Милошевац прославља овај велики и у народу омиљени празник као своју главну славу и да је ово трећи пут да се то чини откако је трудом и љубављу благочестивог народа васкрсао испод мученичке поткозарске земље.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је на обиљежавање славе манастира Милошевац код Приједора дошао како би дао подршку пропагирању вјере и градњи вјерских објеката.

Милорад Додик у манастиру Милошевац (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Додик је навео да овдје долази да подржи напоре високопреосвештеног митрополита бањалучког Јефрема и преосвештеног епископа марчанског Саве да наставе са мисијом коју врше тако предано и остварују међу народом, а то је да пропагирају вјеру и граде црквене и манастирске објекте.

Милорад Додик у манастиру Милошевац (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Истакао да је за 20 година, колико је у власти, више од 1.000 цркава обновљено или изграђено и неколико манастира, на шта је веома поносан.

- Само у овој епархији изграђено је пет манастира у том периоду. То говори да је снажна приврженост и наша сарадња у том погледу - рекао је Додик.

 

 

Манастир Милошевац (фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Манастир Милошевац данас прославља славу Покров Пресвете Богородице, а свету литургију служили су митрополит бањалучки Јефрем и епископ марчански Сава са монасима и свештенством.

Обнова Манастира Милошевац почела је у августу 2018. године, а прву Свету архијерејску литургију служио је Његова светост патријарх српски Порфирије 2021. године.

Српска православна црква обиљежава празник Покров Пресвете Богородице, као помен на догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.