latinica  ћирилица
14/10/2024 |  07:53 ⇒ 08:35 | Аутор: sputniknews.com

Сијарто: Пријем Украјине у НАТО значиће сукоб са Русијом и трећи свјетски рат

Ступање Украјине у НАТО би значило директну конфронтацију Алијансе са Русијом и довело би до трећег свјетског рата, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто (Фото: EPA/Robert Ghement) -
Петер Сијарто (Фото: EPA/Robert Ghement)

Према његовим ријечима, Будимпешта је од почетка сукоба у Украјини повукла црвене линије – једна од њих је да мора "учинити све да избјегне било какав облик директне конфронтације НАТО-а и Русије".

- Дакле, у случају да Украјина постане чланица НАТО-а, то ће значити директну конфронтацију између НАТО-а и Русије. А то ће значити трећи свјетски рат. Ми једноставно желимо то да избјегнемо. Због тога за нас ово питање (улазак Украјине у НАТО) није на дневном реду - рекао је Сијарто за Спутњик.

Према његовим ријечима, већина његових колега из земаља НАТО-а у разговорима са представницима Украјине говори о могућем уласку Кијева у Алијансу, али у затвореном кругу признају да је то немогуће.

О руској нуклеарној доктрини

Коментаришући промјену руске нуклеарне доктрине, мађарски министар рекао је да ризици који су у њој наведени неће постојати ако се сукоб у Украјини заврши.

Сијарто је навео да су "догађаји ове врсте у основи аргументи у прилог" мађарског става о потреби за мирним рјешавањем сукоба у Украјини, јер ако се "заврши, онда се овакви ризици могу отклонити".

Према његовим ријечима, међународна заједница би требало да посвети много више пажње проналажењу дипломатског рјешења за конфликт, јер он "сигурно нема рјешења на бојном пољу".

Мијешање у изборе у Мађарској 2022.

Говорећи о претходним парламентарним изборима у својој земљи, Сијарто је рекао да је Вашингтон улагао озбиљне напори за мешање у њих 2022. године, као и да су на то потрошени милиони долара.

- Колико ја знам, било је веома озбиљних покушаја мешања у наше изборе током наше предизборне кампање 2022. године с друге стране океана. Веома јаких, да тако кажем - рекао је Сијарто.

Према његовим речима, постојало је јако мијешање, са много милиона долара утрошених да се смени актуелна мађарска влада.

- Али, на крају крајева, важна је воља народа. Упркос овом веома великом улагању у нашу опозицију, убједљиво смо побједили. Добили смо рекордну подршку, а јаз између нас и њих је такође био рекордан. Ми смо добили 54 одсто, они 35 одсто, ако се не варам. Тако да се надам да ће се сва будућа мијешања, ако их буде, завршити истим резултатом - додао је министар.

Сијарто је нагласио да су средства уложена у мађарску опозицију и у опозиционе медије.

- То се још увијек наставља - примјетио је он.

Он је додао да не искључује могућност да је "сусједна држава" могла да учествује у мијешању у мађарске парламентарне изборе 2022. године.

- Нисам сасвим сигуран да земља коју води предсједник кога сте споменули (Володимир Зеленски) није била дио овога (мијешања у изборе 2022. године) - закључио је Сијарто.