latinica  ћирилица
12/10/2024 |  18:52 ⇒ 19:22 | Аутор: sputniknews.com

Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?

Пацијенти са меланомом и микроцелуларним карциномом плућа, могли да буду први који ће добити нову вакцину против рака у оквиру клиничких испитивања, изјавио је директор руског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург.
Вакцина (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација) -
Вакцина (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација)

- Сада радимо са меланомом, јер је једноставно технички лакши за рад. Он је на површини коже, све се види, али биће и других. Казањски институт за медицину и биологију спроводи истраживања на другим моделима, посебно на микроцелуларном раку плућа, од којег у свијету умире око 1,2 до 1,3 милиона људи. То је један од најчешћих малигних тумора - рекао је научник за руске медије.

Како је објаснио, процедура тестирања ће се разликовати од уобичајене, па тако неће бити класичне прве, друге и треће фазе.

Вакцину против рака су заједнички развили: Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Н. Ф. Гамалеја", Московски истраживачки онколошки институт "П. А. Херцен" и Национални медицински истраживачки центар за онкологију "Н. Н. Блохин".