latinica  ћирилица
12/10/2024 |  13:24 ⇒ 16:21 | Аутор: Агенције

Након 85 година скијалиште у Француској престаје да ради: Нема снијега

Француско скијалиште Alp du Grand Sere, смјештено недалеко од Гренобла на надморској висини од 1.368 метара, посљедње је у низу скијалишта које престаје са радом.
Француска (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, илустрација) -
Француска (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, илустрација)

Након 85 година, ово алпско одредиште трајно затвара своја врата због немогућности финансирања система за производњу вјештачког снијега, који би омогућио рад током цијеле године.

Од отварања давне 1939. године, Alp du Grand Sere био је популарно одредиште за љубитеље зимских спортова. Ипак, посљедњих година суочио се са озбиљним проблемима. Упркос плановима обнове, који су предвиђали модернизацију инфраструктуре, укључујући замјену скијашких лифтова и прилагођавање љетњим туристима, скијалиште није успјело да обезбиједи потребна средства за наставак рада.

Скијалиште је ове недјеље и званично затворено, упркос улагањима од готово три милиона евра у инфраструктуру од 2021. године. Локалне власти су дуго покушавале да прикупе средства за вођење скијалишта, али након бројних неуспјешних покушаја морале су донијети одлуку о затварању. Општина Матејсин је 4. октобра и званично потврдила да више није у могућности да сама покрива оперативне трошкове.

Затварање изазива незадовољство

Изабрани званичници општине Матејсин управо су најавили трајно затварање скијалишта Alp du Grand Sere без икаквих пратећих планова. Ова одлука је несхватљива са стратешке тачке гледишта и открива озбиљан недостатак визије, вјештина и самопоуздања да се успјешно заврши пројекат обнове и претвори у прелазни пилот пројекат – објављено је на страници групе за подршку "Alp du Grand Sere Tomorrow", преноси Индепендент.

На страници се наводи да затварање доводи до губитка најмање 200 радних мјеста и показује окрутан недостатак хуманости према становницима и фармерима долине Роазон, који зависе од профита од зимских спортова.

Затворено више од 180 скијалишта

Иако је Alp du Grand Sere највеће скијалиште у сјеверним Алпима које је принуђено да се затвори, оно је дио ширег тренда у Алпима, гдје мања и скијалишта на средњим надморским висинама све теже опстају због непредвидивих сњежних услова и утицаја климатских промјена. Према ријечима Пјера-Александра Метралта, географа са Универзитета у Греноблу, више од 180 скијалишта у Француској затворено је од 1970-их година, а један од главних разлога су управо климатске промјене.

Међународна скијашка и сноwбоард федерација (ФИС) је почетком овог мјесеца, заједно с УН-овим стручњацима за временске услове, упозорила да су скијалишта широм свијета суочена с егзистенцијалном пријетњом због климатске кризе. Прошле сезоне, 26 трка Свјетског купа је отказано због лоших временских услова, што је подигло узбуну о будућности зимских спортова, преноси Банкар.ме са портала Дневно.