latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:05 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Крњи Уставни суд БиХ привремено обуставио примјену дијела правилника Српске о уџбенику за историју

Крњи Уставни суд БиХ на ванредној пленарној сједници размотрио је и усвојио приједлог за доношење привремене мјере поводом захтјева 13 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Правилника о наставном плану и програму за основно образовање Републике Српске и Прилог број 20 - Наставни програм за предмет Историја за девети разред основне школе.
Уставни суд - Фото: Уступљена фотографија
Уставни судФото: Уступљена фотографија

Конкретно, разматран је програм који се односи на детаљније изучавање периода Одбрамбено-отаџбинског рата.

Одлуком о усвајању привремене мјере Уставни суд је привремено обуставио примјену оспореног члана правилника и прилога у дијелу који се односи на "Тему 11. Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат". Одлучено је да ова одлука ступа на снагу одмах и производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ о поднесеном захтјеву, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Образлажући одлуку, Уставни суд је, између осталог, истакао да би спровођење Правилника и Прилога у оспореном дијелу имало озбиљне и неотклоњиве штетне посљедице које се огледају у постојању опасности од евентуалног проузроковања даље сегрегације и подјеле међу ученицима различитих етничких заједница, те повећања осјећаја искључености и маргинализације ученика из других етничких заједница, што би могло створити атмосферу дискриминације, наводи се у саопштењу.

Из Уставног суда БиХ наводе да је настава у Републици Српској већ почела и да је неминовно да ће се и оспорени дио Правилника и Прилога у дијелу који се односи на "Тему 11. Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат", који се, како наводе, тиче људских права дјеце, примјењивати.

- Међутим, примјена тих дијелова Правилника и Прилога може потенцијално угрозити људска права ученика и нанијети им знатну штету која се неће моћи ретроактивно поправити. Стога је Уставни суд оцијенио да је доношење привремене мјере у интересу странака и правилног вођења поступка - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да одлука о привременој мјери не прејудицира одлуку о допустивости, односно о меритуму захтјева.