latinica  ћирилица
11/10/2024 |  12:09 ⇒ 12:09 | Аутор: Агенције

Огромна потражња за романима нобеловке

Књиге јужнокорејске књижевнице Хан Канг продате су у више од 130.000 примјерака у онлајн књижарама у Јужној Кореји за мање од једног дана након што је у Стокхолму објављено да је она овогодишња добитница Нобелове награде за књижевност.
Хан Канг (Фото: EPA-EFE/Kukminilbo/Kukinews, илустрација) -
Хан Канг (Фото: EPA-EFE/Kukminilbo/Kukinews, илустрација)

Књиге Хан Канг су сада распродате и доступне су само у претпродаји. Продаја појединих њених књига повећана је и неколико хиљада пута од како је добила Нобелову награду.

Из онлајн књижара су рекли да је до сада био популаран њен роман "Вегетаријанац", а да се, након што је добила Нобела, продају све њене књиге. Нобелов комитет саопштио је јуче да је Хан Канг добила Нобелову награде за књижевност "за своју напету поетску прозу која се суочава са траумама из историје и која открива крхкост људског живота".

Хан Канг је рођена 1970. у Јужној Кореји у граду Гванџу, а у деветој години преселила се са својом породицом у Сеул. Хан Канг се на националном нивоу прославила 2015. године новелом "Вегетаријанац". Она је написана из три дјела и обрађује посљедице које настају када њен главни лик одбија да се повинује нормама у уносу хране.