latinica  ћирилица
11/10/2024 |  11:31 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Вучић: Посјета Ердогана доприноси стабилности на Западном Балкану (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Вучић и Ердоган (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић и Ердоган (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Вучић је на Инстаграму навео да је посјета једног од најутицајнијих државника савременог свијета, какав је Ердоган, за Србију увијек велика част, а посебно у времену у којем је глобална сцена обиљежена изазовима, како политичким, тако и економским, што додатно наглашава њен значај.

- На политичком плану, ова посјета даје замах јачању односа између наше двије земље, чиме доприноси стабилности на Западном Балкану, региону који је неријетко кроз историју бивао оптерећен сукобима и напетостима, жељан мира и истинског просперитета - навео је Вучић.

Он је истакао да "Турска и Србија имају дугу историју сарадње и да управо овакви сусрети пружају прилику за продубљивање тих веза, посебно у области безбједности и економије".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је рекао да је економија још један од кључних аспеката Ердоганове посјете.

- Турска је један од најважнијих инвеститора у Србији, а разговараћемо о новим пројектима и улагањима, инфраструктурним пројектима, енергетици и трговинској размјени, што је од огромног значаја за нашу земљу, посебно у овим тешким глобалним економским приликама - рекао је он.

Вучић је нагласио да је зато ова посјета важна за Србију, јер представља значајан корак ка јачању билатералних веза у изазовним временима, јачајући платформу за будући дијалог и сарадњу, као кључних фактора за мир и стабилност на Балкану.

Предсједници Србије и Турске потписали су више билатералних споразума између ове двије државе који ће значајно унаприједити односе двије земље у бројним областима.

Потписани су меморандуми о разумијевању између министарства унутрашњих послова у области управљања кризама у ванредним ситуацијама у области рада запошљавања и социјалне сигурности, између министарстава привреде, те министарстава рударства и енергетике у области енергетске транзиције.

Осим тога, потписана је и одлука о измјени Споразума о слободној трговини, која се односи на измјену појма производа са поријеклом и методама административне сарадње.

Потписани су и споразуми у области спорта, сарадњи младих, као и разумијевања у области медија и јавног информисања.

На свечаној церемонији потписан је и споразум о сарадњи Београда са турским градом Газијантеп, као и споразуми о сарадњи два државна архива и историјских института.

Потписивању споразума присуствовали су предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Двојица предсједника ће од 16.00 часова присуствовати бизнис-форуму.

Сасатанку Вучића и Ердогана претходио је свечани дочек турског предсједника испред Палате Србије.