latinica  ћирилица
11/10/2024 |  10:18 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Јесења сјетва јефтинија него лани

У Републици Српској у току су припреме за јесењу сјетву која ће ове године бити јефтинија него лани, првенствено када је ријеч о цијенама минералног ђубрива и сјемена, изјавио је Срни помоћник министра пољопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Бурсаћ је истакао да је ђубриво јефтиније за око десет, а сјемена за око три одсто, док је дизел гориво око 11 одсто јефтиније, мада је ријеч о роби чија је цијена промјењива на седмичном нивоу.

- Министарство пољопривреде подржаће јесењу сјетву са 500 КМ по хектару за житарице и 400 КМ по хектару за уљарице, што ће сигурно моћи да покрије трошкове. Прошле године смо доста подигли и регрес по литру нафте, а када будемо спремали правилник о подстицајима видјећемо у наредној години на којем ће бити нивоу - рекао је Бурсаћ.

Он је навео да се цијене сјемена пшенице крећу од 1,1 до 1,5 КМ по килограму, што зависи од сорте и квалитета, те напоменуо да ресорно министарство подржава захтјев пољопривредника да дистрибутери сјемена набаве квалитетније сјеме са већим нивоом протеина.

- Пољопривредници би посредством својих удружења и представника требало да разговарају са сјеменским кућама. Нама би било драго да пољопривредници сију најквалитетне пшенице, такозване хљебне, да подигнемо квалитет домаћег жита и имамо већи удио домаћег брашна у пекарским производима у Републици Српској - нагласио је Бурсаћ.

Он је изразио увјерење да су добављачи спремни да уваже такве захтјеве пољопривредника.

- Сигурно је да ће сјемена бити довољно и све површине у Републици Српској биће засијане. Ријеч о 65.000 хектара, од чега ће 40.000 хектара бити под пшеницом, затим слиједе јечам, зоб, раж, уљарице - навео је Бурсаћ.

Он је подсјетио да Министарство субвенционише са 60 одсто полису осигурања, те је позвао пољопривреднике да осигурају своје усјеве имајући у виду учестале екстремне временске прилике.

- Након дугог сушног периода, кише које смо имали погодују припреми земљишта за почетак јесење сјетве. Очекујемо да ће сјетва почети на вријеме, за око седмицу, двије - рекао је Бурсаћ.