latinica  ћирилица
11/10/2024 |  08:29 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Врањеш: Грађани да се изјасне о процесу против предсједника Српске пред Судом БиХ (ВИДЕО)

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш рекао је за РТРС да је што прије потребно расписати референдум у Републици Српској на којем би се грађани изјаснили да ли треба да се води процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића и да ли би прихватили пресуду.
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- На тај начин грађани треба да обавежу све носиоце власти како да поступају у случају оваквих пресуда. Морамо да направимо одбрамбени механизам, јер је овај концепт усмјерен на рушење аутономије Републике Српске - рекао је Врањеш, додајући да је јединство у овом тренутку, када се Српска суочава са бројним ударима и изазовима, кључно.

Он је стакао да је суђење Додику и Лукићу апсурдно, као и постојање Суда и Тужилаштва БиХ који, како каже, раде против Српске и српског народа.

Врањеш је подсјетио да Суд и Тужилаштво БиХ нису дејтонска и уставна категорија, већ да су наметнути одлуком високог представника и до данас нису конституционализовани.

- Непостојећи суд на бази оптужнице непостојећег тужилаштва и оптужнице суди предсједнику Српске на бази непостојећег кривичног дјела који је наметнуо неостојећи високи представник - рекао је Врањеш.

Он је истакао да овим процесом, који је назвао лакрдијом, желе Додику да ускрате право на политичко дјеловање и да се обрачунају са носицима власти из реда српског народа на територији БиХ

- Имамо потпуни апсурд када је ријеч о процесу и видимо да никакв рационални, правни механизам не може то да објасни. Додик је пристао на све ово како би управо сав овај апсурд раскринкао  - рекао је Врањеш.

Врањеш је истакао да иза процеса стоји и дио међународне заједнице, посебно Амбасада САД, која третира БиХ као своју колонију.