latinica  ћирилица
10/10/2024 |  13:57 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Ниподаштавање српских жртава нас обавезује да памтимо страдање наших сународника

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се, са посебним пијететом, данас сјећамо 2.214 српских цивила и војника убијених у агресији снага Хрватске и такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина, када је са вијековних огњишта, са овог простора, у јесен 1995. протјерано више од 120 хиљада Срба.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- За међународно и домаће правосуђе, убијање и протјеривање Срба у протеклом рату очигледно нису злочини, нити су вриједни процесуирања. То потврђује и жалосна чињеница да жртве овог злочина и након 29 година и даље чекају правду, а да злочинци слободно ходају по Хрватској и ФБиХ - истакла је Цвијановић поводом обиљежавања 29 година од агресије на 13 западнокрајишких општина.

Колико год други игнорисали и ниподаштавали, указала је Цвијановић, то нас више обавезује да памтимо страдање наших сународника.

- Да их трајно отргнемо од заборава, уврстимо у наставне планове и програме, како би и будуће генерације сутра знале колика је жртва уграђена у темеље Републике Српске. Да је чувају, граде и јачају, са јасном свијешћу о томе да су Српска и њене институције једини гарант слободе и опстанка нашег народа на овим просторима - поручила је Цвијановић.