latinica  ћирилица
10/10/2024 |  07:24 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Бивши логораш из Брадине свједочи у процесу против Кемала Мрнџића у Бостону

Бивши логораш Слободан Мркајић из Брадине, који је прошао голготу у логорима у Тарчину и Челебићима током рата у БиХ, данас путује у Бостон гдје ће бити свједок у процесу против Кемала Мрнџића, који је под лажним именом, измишљеном причом и фалсификованим документима 1999. године примљен у Америку као српска избјеглица.
Бостон (фото: EPA/CJ GUNTHER - илустрација) -
Бостон (фото: EPA/CJ GUNTHER - илустрација)

Након што је Мрнџић, који је као чувар спроводио тортуру над српским логорашима, разоткривен и ухапшен у Бостону, против њега је подигнута оптужница за лажирање, прикривање материјалних чињеница од америчке Владе, кориштење преваром стеченог пасоша и лажно стеченог увјерења о натурализацији.

За злочине у логору у Челебићима пред Хашким трибуналом су осуђени Здравко Муцић, Хазим Делић и Есад Ланџо, док пред Судом БиХ траје поступак против лица оптужених за убиства, прогоне, силовање, затварање и мучење српског цивилног становништва на подручју Коњица.

У околини Коњица од 1992. до 1995. године убијено је око 400 Срба, већином цивила, остатак становништва је протјеран, а села су спаљена. Највећи злочин почињен је у селу Брадина, гдје је од 25. до 27. маја 1992. године побијено 48 цивила.

Осуђујућа пресуда Мрнџићу за злочине над Србима у логору у Челебићима пред судом у Бостону представљала би сатисфакцију за српске логораше и донекле ублажила осјећај неправде са којом живе више од три деценије, рекао је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.