latinica  ћирилица
09/10/2024 |  14:42 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

На Михољдан обиљежавање 40 година од смрти Бранка Ћопића

Ове године, на Михољдан, крсну славу Бранка Ћопића, обиљежава се датум када је у питању наш најчитанији и најпревођенији писац, чије вријеме тек долази, 40 година од смрти великана и родољуба из села Хашани, подно Грмеч планине.
Бранко Ћопић - Фото: Novosti.rs
Бранко ЋопићФото: Novosti.rs

То се ове године чини на трајном објекту, бетонској бини од 50 квадрата, а испред спомен куће његовог ујака Јандрије Новаковића, која је од јесенас сједиште Фондације "Бранко Ћопић" у Хашанима.

О овој спомен-кући коју писац поред сеоског млина сврстава у чуда из његовог дјетиства, Ћопић је оставио најтрајнији запис у виду приче "Дјечак са тавана", која се налази на челу другог дијела његове ненадмаше звирке, "Башта сљезове боје", званог "Дана црвеног сљеза".

"Стазе" су дакле посвећене годишњици од Ћопићеве трагичне смрти о којој је Добрица Ћосић изрекао "Откад је поезије, пјесници се убијају и пјеснике убијају". Па чак и такве за које је сам писац изрекао самокритички суд "Био сам уплашено дијете, идовичко, без оца".

Као такав, упркос стези режима, био је први који се побунио против наопаког титокомунизма и на крају изгубио ту неравноправну битку.

Ове године прослављамо и 75-годишњицу од узласка из штампе чувене поеме "Јежева кућица".

Што се самог програма тиче, Ћопићеве "Стазе дјетињства" као домаћин отвориће новоизабрани начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић, након чега ће се обратити замјеница министрице просвјете и културе Тања Ђаковић.

Потом ће услиједити обраћање пригодним говором предсједнице Фондације "Бранко Ћопић" Мирјане Стојисављевић у својсту организатора ове републичке књижевне манифестације.

Затим, на сцену ће изаћи ђаци који ће извести пригодни програм уз учешће основаца школе "Бранко Ћопић" из Прњавора, Приједора и Крупе на Уни, након чега врхунац манифестације представља проглашење побједника на овогодишњем литерарном конкурсу под насловом "Један је Бранко Ћопић".

Резултати наградног конкурса на манифестацији "Ћопићеве стазе дјетињства":

Прву награду освојила је Валентина Прелевић, ученица 9. разреда Основне школе "Бранко Ћопић" из Прњавора, под менторством наставнице Бранке Шћеповић;

Друга награда припала је Александри Медар, ученици 8/3 разреда Основне школе "Бранко Ћопић" Приједор, под менторством наставнице Ђурђице Кончар;

Додијељене су и двије треће награде :

Ивани Петровић ученици 7/2, из Основне школе "Бранко Ћопић", Раковица-Београд, под менторством наставнице Милице Бијелић и Мари Војновић, која похађа 7. разред у ОШ "Бранко Ћопић" у Доњем Дубовику, општина Крупа на Уни.

Фондација "Бранко Ћопић" и ове године додјељује своју највишу награду "Благодарје" појединцима и екипи стваралаца који су највише допринијели афирмацији лика и дјела нашег најзавичајнијег писца.

Добитници "Благодарја" за ову годину су Бранко Тошович, професор са Карл-Франц института из Граца, Антон Касиповић и ауторска екипа изложбе: "Јежева кућица – измишљање бољег света", која је организована у Београду, а коју је погледало 150.000 посјетилаца.

Потом ће бити уручена и признања појединцима - директору Основне школе "Бранко Ћопић" из Преавора, Дарију Влајићу, наставницама Ђурђици Кончар и Бранки Шћеповић те Часопису "Коријени" које је своје странице отворило обимној студији о Бранку Ћопићу.

Завршницу Стаза обиљежиће поетски рецитал у коме учествују пјесници - Зоран Костић, Предраг Бјелошевић, Милан Ракуљ, Јелена Глишић и Зоран Старчевић.