latinica  ћирилица
09/10/2024 |  07:50 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

У Дубровнику самит Украјина - Југоисточна Европа

У Дубровнику ће данас бити одржан самиту Украјина - Југоисточна Европа којем ће присуствовати предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.
Дубровник - Фото: РТРС
ДубровникФото: РТРС

У оквиру самита, који је фокусиран на подршку Украјини, лидери Југоисточне Европе разговараће о јачању регионалне сарадње у процесима проширења ЕУ, саопштено је из Савјета министара.

На маргинама самита планирани су билатерални сусрети Криштове са шефовима делегација из Југоисточне Европе.

Самит организују премијер Хрватске Андреј Плековић и предсједник Украјине Владимир Зеленски, који би данас први пут требало да допутује у Хрватску.

Ово је трећи самит у овом формату на којем би, како сазнају хрватски медији, требало да учествују високи званичници 12 земаља региона.

Најављен је долазак предсједника Словеније Наташе Пирц Мусар, Црне Горе Јакова Милатовића и самопроглашеног Косова Вјосе Османи, премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса, Бугарске Димитра Главчева, Албаније Едија Раме, Сјеверне Македоније Христијана Мицкоског и предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто.

Турска, Србија, Румунија и Молдавија требало би да буду представљене на нивоу министара спољних послова.

Хрватски медији преносе да би на самиту требало да буде усвојена декларација о чијем тексту се и даље преговара, а чије главне тачке би требало да укључе осуду руске специјалне операције, подршку територијалном интегритету Украјине, мировном плану Зеленског, захтјев за процесуирање ратних злочина, подршку интеграцији Кијева у ЕУ и НАТО.

На маргинама самита Пленковић и Зеленски би требало да потпишу споразум о сарадњи Хрватске и Украјине.

Самиту у Дубровнику присуствоваће и потпредсједник Европске комисије Дубравка Шуица и генерални секретар ОЕЦД-а Матијас Корман.