latinica  ћирилица
07/10/2024 |  10:37 ⇒ 10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Флорида се припрема за највећу евакуацију од 2017. због олује Милтон

Америчка држава Флорида припрема се за највећу евакуацију становништва од 2017. године због олује Милтон, која је добила јачину урагана док се кретала преко Мексичког залива ка западној обали Флориде.
Ураган (Фото: илустрација/EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Ураган (Фото: илустрација/EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Метеоролози предвиђају да ће Милтон, који је у недјељу ојачао и из тропске олује прешао у ураган, стићи до копна у сриједу ујутру када ће највјероватније погодити област у близини густо насељеног подручја Тампа Беја на западној обали Флориде, саопштио је амерички Национални центар за урагане са сједиштем у Мајамију, пренио је Ројтерс.

Гувернер Флориде Рон Десантис упозорио је да би олуја Милтон могла да ојача и изазове прекид снабдијевања електричном енергијом већег броја становника него што је то изазвао ураган Хелена пре десетак дана у више америчких држава, пренио је Ројтерс.

У међувремену, амерички предсједник Џозеф Бајден наредио је да се ангажује још 500 војника на санацији посљедица које је изазвао ураган Хелена, повећавајући број припадника војног особља на 1.500.

Бајденова администрација одобрила је 137 милиона долара федералне помоћи и обећала додатну помоћ, пошто се предвиђа да ће штета од урагана Хелена достићи милијарде долара.

Америчке државе Сјеверна Каролина, Флорида и велики дио Јужне Каролине још се опорављају од посљедица које је изазвао ураган Хелена.

Више од 200 људи погинуло је у шест америчких држава у урагану Хелена, што га чини најсмртоноснијим откако је 2005. године у урагану Катрина погинуло скоро 1.400 људи.