latinica  ћирилица
07/10/2024 |  07:35 ⇒ 08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва годишњица почетка рата у Гази, предсjедник Израела почео дан минутом ћутања

У Израелу се данас обиљежава прва годишњица напада палестинске милитантне групе Хамас, а израелски предсједник Исак Херцог започео је дан минутом ћутања у кибуцу Реим у 06.29 сати, када је прије тачно годину дана почео најсмртоноснији напад у историји јеврејске државе, који је шокирао нацију и изазвао рат у Појасу Газе.
Годишњица почетка рата у Гази (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Годишњица почетка рата у Гази (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Породице страдалих присуствовале су меморијалном догађају на којем је био Херцог, а стотине људи се такође окупљају, заједно са породицама талаца, испред резиденције премијера Бењамина Нетањахуа у Јерусалиму.

За данас су планирани бројни меморијални догађаји и скупови широм земље у знак обиљежавања годишњице напада Хамаса док, према наводима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), војска наставља са нападима на циљеве Хамаса у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.

Рано ујутро 7. октобра 2023. године палестински Хамас је, уз подршку Народног фронта за ослобођење Палестине и Исламског џихада, извршио упад у Израел из Појаса Газе.

Хамас је изабрао да напад изврши на дан када је 1973. године избио рат, у тренутку када се у Израелу обиљежавао Јом Кипур - један од најважнијих јеврејских празника.

У нападу Хамаса 7. октобра 2023. године погинуло је најмање 370 људи, а у рату који и даље траје до краја септембра ове године погинуло је више од 43.000 особа, од чега 41.431 Палестинац, већином у Појасу Газе.

Више од половине објеката у појасу Газе је уништено, а готово цјелокупно становништво Газе је расељено - приближно 2,3 милиона људи.