latinica  ћирилица
06/10/2024 |  16:44 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

МУП Српске објавио регистроване инциденте у изборном дану до 16 часова

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора забиљежио је сљедеће инциденте од 12 до 16 часова.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

- Полицијској станици Братунац пријавило је телефоном лице С.Р. да се на бирачком мјесту у Красанпољу фалсификују потписи и да улазе друга лица и гласају на основу фалсификованих потписа, као и да је на истом бирачком мјесту Ј.П. купио глас од М.М..

О наведеном је обавијештен дежурни тужилац надлежног тужилаштва који се изјаснио да нема елемената кривичног дјела и да се тужилаштву достави извјештај о предузетим мјерама и радњама.

- Полицијски службеник је од стране предсједника бирачког одбора на бирачком мјесту у Основној школи ''Никола Тесла'' у Јањи З.Ј обавијештен да је лице С.Т. покушало ући на бирачко мјесто са лицем Р.К. да му наводно помогне приликом гласања. Предсједник бирачког одбора није дозволио, те је исти лично помогао лицу Р.К. да гласа. Лице С.Т. је негодовало на поступање предсједника бирачког одбора. О наведеном је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који се изјаснио да нема елемената кривичног дјела, а да полицијски службеници доставе ОЈТ извјештај о предузетим мјерама и радњама.

- Полицијским службеницима који су се налазили на обезбјеђењу бирачког мјеста у насељу Чејреци у Приједору пријавио је предсједник бирачког одбора А.Х. да је у јутарњим часовима лице Д.М. поред два овјерена гласачка листића, у кутију за гласање покушао да убаци и трећи неовјерени листић за избор градоначелника. Предсједник бирачког одбора је изузео спорни листић и то записнички констатовао. Полицијски службеници Полицијске управе Приједор су обавијестили дежурног тужиоца надлежног тужилаштва који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу "Злоупотреба бирачког права". Полицијски службеници даље предузимају мјере и радње из своје надлежности.

- Полицијској станици Источни Стари Град пријавио је предсједник бирачког одбора Д.Р. да је лице Л.Н. приликом остваривања права гласања лица са инвалидитетом Т.Р., којем је омогућено да гласа испред бирачког мјеста, пришао и фотографисао гласачки листић. О наведеном је обавијештен дежурни тужилац надлежног ОЈТ И.Сарајево који је догађај квалификовао као КД "Повреда тајности гласања". Полицијски службеници предузимају мјере и радње из своје надлежности.

- Полицијском службенику на обезбјеђењу бирачког мјеста Дубровачке Чивчије у Добоју пријавио је предсједник бирачког одбора М.З. нарушавање јавног реда и мира испред бирачког мјеста, тако што је лице С.Џ. физички напало члана бирачког одбора Е.Д.. Полицијски службеници предузимају законом прописане мјере и радње.

- Полицијска станица Требиње запримила је пријаву од предсједника бирачког одбора у насељу Горица у Требињу Н.Б. да је лице В.Б. фотографисало гласачки листић, а након што је упозорен од посматрача, лице В.Б. се расправљало са посматрачима и поцијепало гласачки листић. Полицијски службеници су обавијестили дежурног тужиоца надлежног тужилаштва који се изјаснио да се ради о КД ''Уништавање изборних исправа''. По наведеном поступају полицијски службеници.

- У Полицијску станицу Источна Илиџа достављен је допис једне политичке партије у којем се наводе сазнања да је одређен број лица починио нерегуларности приликом изборног процеса у виду куповине гласова. О наведеном обавијештен тужилац ОЈТ Источно Сарајево који је наложио предузимање мјера и радњи у циљу провјере навода пријаве.

- У Полицијску станицу Добој 1 обратила се предсједник бирачког одбора на бирачком мјесту у Граду Добој Т.Ђ. и пријавила да посматрач на наведеном бирачком мјесту И.С. галамом и виком омета изборни процес. Полицијски службеници ПС Добој 1 предузимају законом прописане мјере и радње.

- Полицијским службеницима пријављено је од стране предсједника бирачког одбора у Дому културе у Чајничу К.Г. да је лице М.Ч. поцијепало бирачки списак, те је исти удањен са локације. Исти ће бити санкционисан у складу са Законом о јавном реду и миру, члан 7.