latinica  ћирилица
06/10/2024 |  12:37 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Забиљежено више инцидената

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора забиљежио је до 12.00 часова више инцидената.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Преглед инцидената:

- Полицијски службеници су санкционисали лице С.Ј. из Источног Старог Града због почињеног прекршаја Закона о јавном реду и миру (угрожавање безбједности пријетњом напада на живот и тијело). Лице је пријављено да је у 7.30 часова на бирачком мјесту у Хреши упутило пријетње члану бирачког одбора.

- У 9.16 часова лице Р.С. пријавило је лице М.Р. да у Братунацу грађанима нуди по 200 КМ како би гласали за одређене кандидате за начелника општине и одборнике у општини. По пријави поступају полицијски службеници Полицијске управе Зворник.

- У 9.30 часова Полицијској станици Теслић обратила се К.Д, предсједник бирачког мјеста Слатина у Теслићу и пријавила лице Б.Д. да је покушало да гласа са личном картом другог лица. О догађају је обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу злоупотреба бирачког права. Полицијски службеници ПС Теслић предузимају мјере и радње на документовању овог овог кривичног дјела.

- У 9.30 часова предсједник бирачког мјеста у улици Вука Караџића у Козарској Дубици Ј.П. пријавио је лице С.Н. да је након гласања одбио да листић убаци у предвиђену кутију, након чега је гласачки листић изнио са бирачког мјеста и бацио у канту за смеће. Полицијски службеници ПС Козарска Дубица о томе су обавијестили надлежног тужиоца ОЈТ Приједор који се изјаснио да нема елемената кривичног дјела те да му се достави извјештај о предузетим мјерама и радњама.

- Полицијској станици Зворник обратио се предсједник бирачког мјеста Ђулић О.С, те пријавио два лица да су у мјесто Ђулић упутили вербалне пријетње. Полицијски службеници поступају по пријави.

- Око 9.40 часова у Полицијској станици Милићи лице Б.В, представник једне политичке партије, пријавило је да Дом здравља Милићи издаје потврде лицима да не могу самостално гласати, а да се ради о лицима за које он сматра да су способна за самостално гласање. Полицијски службеници поступају предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.

- Око 9.40 часова пријављено је да је на бирачко мјесто Појезна у Дервенти приступило лице Б.Н. које је ја супругом разговарало током гласања. Од стране предсједника бирачког мјеста упозорени су на понашање, након чега је Б.Н. поцијепао свој и супругин гласачки листић и удаљио се са гласачког мјеста. О томе је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Добој који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу уништавање изборних исправа. По наведеном поступају полицијски службеници ПС Дервента и предузимају законом прописане мјере и радње.

- У 10.15 часова Полицијској станици Станари обратио се члан комисије на бирачком мјесту Остружња Доња и пријавио да му је лице Р.Д. упутило вербалне пријетње. По пријави поступају полицијски службеници ПС Станари.

- На подручју Полицијске управе Бијељина на четири локације пријављена је злоупотреба мобилних телефона на начин да је покушано фотографисање гласачих листића. У свим случајевима обавијештени су дежурни тужиоци надлежног тужилаштва који су се изјаснили да нема елемената кривичног дјела. Наставља се даљи рад на утврђивању прекршајне одговорности.

- Полицијској станици Власеница пријављено је да је од 10.45 до 11.20 часова дошло до прекида гласања на бирачком мјесту Пискавице у Власеници због нарушеног јавног реда и мира. Полицијски службеници предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.