latinica  ћирилица
06/10/2024 |  07:30 ⇒ 08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија одмах реаговала, кренуло 36 спасилаца у ФБиХ (ФОТО)

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос у пет сати спасилачке тимове МУП-а у БиХ, који су упућени по налогу предсједника Србије Александра Вучића после поплава које су погодиле ту земљу.
Специјалистички тим МУП-а Србије (фото: instagram.com/ivica.dacic.rs) -
Специјалистички тим МУП-а Србије (фото: instagram.com/ivica.dacic.rs)

Навео је да у БиХ креће 36 припадника Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила.

Дачић је истакао да је Србија, односно Сектор за ванредне ситуације МУП-а, свега неколико минута након што је БиХ званично затражила помоћ, одмах понудио БиХ да помогне у свему што је неопходно.

Навео је да специјалистички тимови за спасавање крећу у БиХ по налогу предсједника Србије Александра Вучића који је јавно исказао спремност Србије да помогне БиХ у овом тешком тренутку када је БиХ задесила природна катастрофа, а такође и на основу писма које је премијер Милош Вучевић упутио органима БиХ, гдје је још једном исказао спремност Србије за помоћ.

      View this post on Instagram

A post shared by Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Дачић је из Управе за ванредне ситуације у Београду испратио ватрогасце-спасиоце из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који ће се спојити на граничном прелазу Мали Зворник са остатком Специјалистичког тима МУП-а из Ужица и Ваљева, а затим упутити у поплавом и клизиштима погођена подручја БиХ.

- У овом моменту крећу наши специјалистички тимови, односно 36 припадника наших Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила који чине тимови из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ваљева и Ужица и људи из сједишта Сектора за ванредне ситуације - рекао је Дачић.

Навео је да Јавно предузеће “Србијаводе“ као члан Републичког штаба за ванредне ситуације упућује два багера, као прву помоћ БиХ и да је Србија исказала спремност да помогне за све остало што је потребно, ако треба још инжињерских машина, багера, камиона, али и хеликоптера за спасавање.

Према ријечима Дачића, српски тимови бити упућени у рејон Јабланице, односно гдје органи БиХ одреде да је најкритичније у одређеном тренутку.

- Још једном да поновим, да је Србија одмах реаговала послије упућивања позива од стране БиХ, послије свега неколико минута, и као што видите, већ послије неколико сати наше екипе крећу на пут - истакао је Дачић.

Он је спасилачким тимовима пожелио да спасу што више могу људских живота и представе Србију на најбољи могући начин.

- Рекао сам свим момцима који полазе да ово није само мисија која се заснива на њиховом послу за који су се школовали и за који раде, а то је Сектор за ванредне ситуације и спасавање људи, већ на неки начин јесте и дипломатска мисија, односно да они представљају цијелу Републику Србију на најбољи могући начин - истакао је Дачић.