latinica  ћирилица
05/10/2024 |  17:18 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Пронађена још два беживотна тијела; Најтежа ситуација у Доњој Јабланици (ФОТО/ВИДЕО)

Још два беживотна тијела пронађена су на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, саопштено је из Владе ХНК-а. Број жртава у катастрофалним поплавама које су погодиле неколико градова у ФБиХ порастао је на 18.Тачан број несталих још увијек није познат. Најтежа ситуација је у Доњој Јабланици.
Поплаве у ФБиХ (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Поплаве у ФБиХ (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Тешко је погођена и општина Коњиц, а поплављени су и Фојнице, Крешево, Кисељак и Вареш. Наставља се потрага за несталима.

Још два беживотна тијела пронађена су на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, саопштено је из Владе ХНК-а.

Спасиоци су, претражујући терене Коњица и Јабланице, пронашли још два беживотна тијела, једно у Бутуровић Пољу, друго на подручју Доње Јабланице.

 

Свима који су остали без породичног дома, обезбијеђен је алтернативни смјештај. 

Министарство безбједности у Савјету министара данас је путем Механизма за цивилну заштиту Европске уније упутило захтјев за међународну помоћ у санирању посљедица поплава и клизишта које су погодиле неколико општина у БиХ, саопштено је из овог Министарства.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће у понедјељак, 7. октобра, Влада Републике Српске одредити који дан ће бити проглашен за дан жалости у Српској због поплава и клизишта који су погодили дијелове ФБиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су поплаве и клизишта у неколико општина у Федерацији БиХ усљед којих је више људи страдало страшна трагедија и да је важно исказати солидарност, те нагласила да Република Српска осјећа жалост због такве ситуације и спремна је да помогне ФБиХ.

Поплаве у ФБиХ (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је данас, након хитне сједнице Владе ФБиХ поводом катастрофалних поплава, да ће у наредном периоду Савјет министара размотрити одлуку о захтјеву за пружање међународне помоћи.

Никшић је нагласио да у Доњој Јабланици не би било жртава да није било каменолома због чега ће бити покренута и истрага.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић, који је данас посјетио Кисељак и Крешево како би се упознао о ситуацији на терену након поплава које су погодиле ово подручје, истакао је да је у оваквим тренуцима кључно заједничко дјеловање свих нивоа власти како би се омогућила што бржа обнова и обезбиједила сигурност становништва.

Потрага за несталима на подручју Јабланице је отежана због муља и излијевања канализације, изјавио је за РТРС в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић.

Поплаве у ФБиХ (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Тимови Републичке управе цивилне заштите налазе се и данас у Јабланици и од јутрос трагају за несталима и рашчишћавају путеве.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто поручила је да се цјелокупно друштво треба ангажовати на санирању посљедица ове природне катастрофе. 

Криштова је обећала помоћ свих нивоа власти како би што прије биле саниране посљедице бујичних поплава у Јабланици и Коњицу.

Влада Средњобосанског кантона данас је на телефонској сједници донијела одлуку о додјели по 100.000 КМ једнократне помоћи за хитне интервенције за општине Фојница, Кисељак и Крешево које су погођене поплавама, објављено је на сајту кантоналне Владе.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић ставио је на располагање 20 расположивих стамбених јединица за све којима је потребна хитна помоћ због катастрофалних поплава које су задесиле Јабланицу, Коњиц, Фојницу, Кисељак и друга мјеста у Федерацији БиХ.

Његова светост патријарх српски Порфирије дао је налог Верском добротворном старатељству у Београду да посредством Епархије захумско-херцеговачке буде упућена једнократна помоћ од 100.000 евра најугроженијим породицама погођеним катастрофалним поплавама у Херцеговини.

Црвени крст Федерације БиХ, као дио структуре Друштва Црвеног крста/крижа БиХ, успоставио је пунктове за прикупљање хуманитарне помоћи широм земље.

Детаљне информације о локацијама пунктова могу се добити у локалним организацијама Црвеног крста/крижа.

- Хуманитарна акција реализује се и путем позива на број 17023, те уплатом на намјенски рачун 1340011130004680, отворен код АСА банке Сарајево - подсјећа се у саопштењу.

Све додатне информације доступне су на веб-страници Друштва Црвеног крста/крижа БиХ.

Организација "СОС Дјечија села у БиХ" понудила је привремени смјештај за 10 породица са дјецом са подручја погођених поплавама у Федерацији БиХ.

Хуманитарно удружење Pomozi.ba саопштило је да је за 36 сати, од када траје акција помоћи за угрожене од поплава у БиХ, прикупљено скоро два милиона КМ.

Хуманитарна акција за помоћ поплављенима још увијек траје, а 2 КМ за најугроженије можете донирати позивом на број телефона 17039.

Централна изборна комисија БиХ донијела је одлуку о одгађању избора у општинама у ФБиХ које су погођене поплавама.