latinica  ћирилица
05/10/2024 |  12:42 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Провјерите гдје и како можете гласати

На сајту Централне изборне комисије БиХ можете провјерити да ли сте регистровани за гласање на локалним изборима и на којем гласачком мјесту можете гласати.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Уношењем података (име, презиме и матични број) на сајту ЦИК-а можете сазнати гдје гласате.

Централна изборна комисија БиХ и Популациони фонд УН заједнички су креирали и Вајбер четбот за предстојеће локалне изборе с циљем промоције учешћа младих у политичким процесима.

Овај иновативни алат, претходно кориштен на локалним изборима 2020. и општим 2022. године, показао се ефикасним извором информација за бираче, омогућавајући им брз и једноставан приступ кључним информацијама о изборном процесу, навели су раније из ЦИК-а.

Циљ Вајбер четбота је да младим бирачима, посебно онима који први пут гласају у БиХ, пружи потребне информације и упутства у вези са предстојећим изборима.

Осим тога, четбот пружа информације како грађани могу да провјере да ли су уписани у бирачки списак, а садржи и детаљне упуте о процесу и процедури исправног гласања, као и информације о свим кандидатима у свим општинама у БиХ.

Четбот пружа детаљне упуте о процесу и процедури исправног гласања, као и информације о свим кандидатима.

Овај алат доступан је уносом кључне ријечи "Избори" у претрагу на Вајберу.

Уколико је неко раније користио четбот, препоручује се да обришу претходни чет прије поновног уласка путем претраге како би био обезбијеђен приступ најновијим информацијама.